Αύριο Τετάρτη πρόκειται να συνεδριάσουν τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, καθώς βρέθηκε στην δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς.
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο το Κρατικό Συμβούλιο.
Προκειμένου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές ο πρόεδρος οφείλει προηγουμένως, με βάση το Σύνταγμα, να ακούσει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει το Κρατικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, πρώην πρόεδροι και άλλες προσωπικότητες, διορισμένες από τον ίδιο.
Ο πρόεδρος «θα απευθυνθεί στο έθνος» αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου, πρόσθεσε η προεδρία.
Το σκάνδαλο που ώθησε τον Κόστα στην παραίτηση αφορά, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, «υποψίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, διαφθορά και αθέμιτη επιρροή» στο πλαίσιο της έγκρισης συμβάσεων για την εξόρυξη λιθίου και την παραγωγή υδρογόνου.
«Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού είναι ασύμβατα με οποιαδήποτε υποψία που θα βαραίνει την ακεραιότητά μου», είπε νωρίτερα ο Κόστα στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.
Έφοδος στην κατοικία του πρωθυπουργού
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, οι αρχές στην Πορτογαλία πραγματοποίησαν έρευνες σε υπουργεία και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς.
Οι εισαγγελείς κατονόμασαν τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως επίσημο ύποπτο και συνέλαβαν τον προσωπάρχη του Κόστα, ενώ σύμφωνα με το Reuters, η αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να παραιτηθεί.
«Επιβεβαιώνουμε πως διεξήχθησαν έρευνες στο γραφείο του προσωπάρχη» του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, «όμως δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες της δικαιοσύνης», ανέφερε νωρίτερα το γραφείο Τύπου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
Σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρήσεις της αστυνομίας εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters