Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Ιαπωνία, όπου συνέρχονται σήμερα και αύριο οι ΥΠΕΞ των χωρών της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία και Καναδάς).
Θέματα όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας, οι εντάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό και το κλίμα επρόκειτο να τεθούν στο επίκεντρο στη δεύτερη φετινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7, αλλά πλέον το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο Τόκιο είναι το ακανθώδες ζήτημα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και παίρνοντας πάνω από 200 ομήρους. Το Ισραήλ απάντησε με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στον θύλακα προτού ξεκινήσει εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των νεκρών στην Γάζα, που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει την ζωή τους.
Βέβαια η ανεύρεση κοινού εδάφους στην G7 μπορεί να αποτελέσει πρόκληση λόγω των διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών προσεγγίσεων των χωρών, εκτιμούν οι αναλυτές. «Οι Ευρωπαίοι είναι διχασμένοι και αυτός ο διχασμός είναι σίγουρα ορατός και εντός της G7», όπως το έθεσε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Τόμας Γκομαρτ.
«Θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε μία σειρά ανθρωπιστικών παύσεων, ώστε να αμβλύνουμε τα δεινά του πληθυσμού της Γάζας», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε χθεσινή ανακοίνωσή της.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης την ανάγκη «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη μία περιφερειακής σύγκρουσης και να αξιολογηθεί η σημασία του καθορισμού ενός πολιτικού ορίζοντα στην προοπτική των δύο κρατών».
Η χώρα που φιλοξενεί την σύνοδο, Ιαπωνία, έχει υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό μια προσεκτική προσέγγιση στην κρίση στη Μέση Ανατολή και αντιστέκεται στην πίεση να ευθυγραμμιστεί με τη φιλοϊσραηλινή στάση του στενότερου συμμάχου της, ΗΠΑ, παρατηρούν αξιωματούχοι και αναλυτές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συζητήσει με το Ισραήλ την πιθανότητα «τακτικού χαρακτήρα παύσεων» για να επιτραπεί στους αμάχους να διαφύγουν από τις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά η διάρκεια αυτών των «παύσεων» παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Πάντως, στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρών παύσεων. «Οσο είναι πρακτικό, θα γίνονται μικρές παύσεις — μία ώρα εδώ, μία ώρα εκεί. Τα είχαμε και παλιότερα. Θα ελέγξουμε τις συνθήκες για πρόσθετες παύσεις για να επιτρέψουμε να έρθουν ανθρωπιστικά αγαθά ή να φύγουν οι όμηροι μας, μεμονωμένοι όμηροι», είπε χαρακτηριστικά.
Με βάση όλα αυτά θα είναι δύσκολη για την G7 η συμφωνία σε συγκεκριμένη διατύπωση σχετικά με το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και τις εκκλήσεις για προσωρινή διακοπή των μαχών θα είναι δύσκολη.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε στο Τόκιο το πρωί της Τρίτης μετά από τριήμερες συνομιλίες με τους ηγέτες σε όλη τη Μέση Ανατολή, έχει δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται «πολύ επιθετικά» για να επεκτείνει τη βοήθεια προς τους παγιδευμένους αμάχους στη Γάζα. «Νομίζω ότι θα δούμε τις επόμενες ημέρες ότι η βοήθεια μπορεί να επεκταθεί με σημαντικούς τρόπους», δήλωσε τη Δευτέρα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.