Αφού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Χαμάς, το Ισραήλ θα αναλάβει επ’ αόριστον τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα .
«Νομίζω ότι το Ισραήλ για αόριστο χρονικό διάστημα θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, επειδή έχουμε δει τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη για την ασφάλεια, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη του τρόμου της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε».
Αυτή η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο ABC News έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση καθώς, πρώτα από όλα, υιοθετεί μια θέση που μέχρι στιγμής είχαμε «ακούσει» από Ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλαγαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Δεν είναι σαφές τι έχει στο μυαλό του ο Νετανιάχου σχετικά με την έκταση της ευθύνης για την ασφάλεια του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί να καταλάβει τη Γάζα μετά τον πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από σχόλια Ισραηλινών αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Γάζα προκειμένου να χρησιμεύσει ως προστατευτικός χώρος προστασίας των Ισραηλινών αμάχων, η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό το σενάριο. Έχει επίσης προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι εάν δεν αρχίσει να καταρτίζει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο για το ποιος θα κυβερνήσει τον θύλακα εφόσον καταφέρει να εξαλείψει τη Χαμάς, είναι πιθανό να καταλήξει σε αδιέξοδο στη Γάζα.
Τι μπορεί να εννοεί
Η ευθύνη για την ασφάλεια είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για την διακυβέρνηση της Δυτικής Όχθης, το άλλο παλαιστινιακό έδαφος, παρατηρεί το BBC. Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο (την πρώτη Ισραηλινο-Παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία από τη δεκαετία του 1990), ένας από τους συμφωνηθέντες όρους ήταν ότι τμήματα της Δυτικής Όχθης θα είναι υπό τον παλαιστινιακό διοικητικό έλεγχο ενώ η ευθύνη για την ασφάλεια υπάγεται στο Ισραήλ.
«Με άλλα λόγια, οι Ισραηλινοί θα πράττουν όπως θέλουν για την επιβολή του νόμου και την τήρηση της τάξης, αλλά τα πιο πεζά, καθημερινά καθήκοντα όπως η συλλογή σκουπιδιών και η λειτουργία των σχολείων, θα είναι στην δικαιοδοσία των Παλαιστινίων», λέει χαρακτηριστικά το βρετανικό μέσο.
Βέβαια, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα παλαιστινιακό σώμα που να είναι πρόθυμο και έτοιμο να συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς, συνεχίζει το BBC σημειώνοντας ότι μετά από τον τρόπο που το Ισραήλ έχει εξαπολύσει την επίθεσή του κατά του θύλακα για την εξάλειψη της Χαμάς, εκτιμάται ότι δεν υπάρχουν πολλούς πιθανότητες συνεργασίας.
Πάντως, σχολιάζει το BBC, το σίγουρο είναι ότι και οι δύο πλευρές θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, σε ένα αδιέξοδο στη Γάζα «το οποίο θα πρέπει να λύσουν, και το οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνει κάποιο είδος κατοχής».
Πολυεθνική δύναμη
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι σε εξέλιξη διπλωματικές συζητήσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον, των Ηνωμένων Εθνών, χωρών της Μέσης Ανατολής και πέρα από αυτήν για τις εναλλακτικές για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, στην περίπτωση δηλαδή που εκδιωχθεί από τον θύλακα η τρομοκρατική ομάδα.
Ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχουν σχέδια ή προθέσεις» να τοποθετηθούν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος στη Γάζα.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το Reuters, έχει πέσει στο τραπέζι η ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης μετά τη σύγκρουση, η τοποθέτηση προσωρινής κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων που θα αποκλείει τους πολιτικούς της Χαμάς, ένας προσωρινός ρόλος επιτήρησης για την ασφάλεια και την διακυβέρνηση για τα γειτονικά αραβικά κράτη (Αίγυπτος, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Μαρόκο) και η προσωρινή εποπτεία του ΟΗΕ στο έδαφος.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει περιορισμένη αυτονομία σε τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θα μπορούσε ή θα επιθυμούσε να αναλάβει τον έλεγχο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν την Τρίτη αναφέρθηκε στις προοπτικές μιας «αναζωογονημένης» Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά η κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς έχει πληγεί από τις κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση.
Βέβαια στις δηλώσεις του ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στην παρουσία ξένων δυνάμεων ή της Παλαιστινιακής Αρχής.