Skip to main content

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στην Αθήνα: «Θα υπογράφαμε ακόμη και συμφωνία με τον διάβολο για να γυρίσουν»

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Οι μαρτυρίες συγγενών ομήρων - Εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγαπημένοι τους, καθώς δεν έχουν νέα τους εδώ και ημέρες

«Φέρτε τους πίσω στο σπίτι»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν από την Αθήνα συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, οι συγγενείς των ομήρων υπογράμμισαν ότι «θα κάναμε τα πάντα για να επέστρεφαν σπίτι οι αγαπημένοι μας».

«Θα υπογράφαμε ακόμη και συμφωνία με τον διάβολο» είπε ο Ιλάι Νταβίντ, αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, ερωτηθείς με τι είδους παραχωρήσεις θα συμφωνούσαν οι οικογένειες των ομήρων, προκειμένου να επιστρέψουν οι αγαπημένοι τους. Οι οικογένειες εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι απαχθέντες, καθώς δεν έχουν νέα τους εδώ και ημέρες.

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο Ιλάι Νταβίντ, αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ, ο οποίος απήχθη από ενώ βρισκόταν στο φεστιβάλ μουσικής, κοντά στα σύνορα Ισραήλ – Γάζας, ανέφερε ότι ο αδερφός του –εργαζόμενος σε καφετέρια και λάτρης της μουσικής- ήταν ενθουσιασμένος το προηγούμενο βράδυ, ενόψει του φεστιβάλ μουσικής. Περιγράφοντας τι συνέβη το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, είπε ότι «ξυπνήσαμε με σειρήνες στις 6.30 και τρέξαμε στο καταφύγιο. Η μητέρα μου έστειλε μήνυμα στον αδερφό μου, ο οποίος της απάντησε ότι πήγαινε προς το αυτοκίνητο, μετά το φεστιβάλ».

Όπως περιέγραψε ο αδερφός του 22χρονου, περίπου μία ώρα αργότερα, η μητέρα του, εμφανώς ταραγμένη, του είπε ότι δεν είχε νέα του Εβιατάρ, καθώς δεν απαντούσε. Καθώς η οικογένεια αγωνιούσε, μαθαίνονταν τι έχει συμβεί στον χώρο του φεστιβάλ, η αδερφή του 22χρονου δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο Instagram, σε μια προσπάθεια να αντλήσει πληροφορίες για αυτόν.

Στις 2 μ.μ., η οικογένεια έλαβε ένα screenshot, με τον 22χρονο να εμφανίζεται δεμένος με χειροπέδες, τρομαγμένος, ανάμεσα σε ενόπλους, κάπου στη Γάζα. «Από τότε ζούμε έναν εφιάλτη» ανέφερε ο αδερφός του 22χρονου ομήρου και πρόσθεσε: «Το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να εξασφαλίσουμε την επιστροφή τους στο σπίτι».

Δήλωσε επιπλέον ότι λίγες μέρες μετά την επίθεση, μάρτυρας από το φεστιβάλ –ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που είδε τον 22χρονο- είπε ότι υπήρχε μόνο μία διέξοδος, η οποία ωστόσο ήταν μπλοκαρισμένη, καθώς ένοπλοι πυροβολούσαν τους πολίτες. Ο μάρτυρας αυτός έτρεξε προκειμένου να κρυφτεί, ενώ ρώτησε τον Εβιατάρ τι θα μπορούσαν να κάνουν. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να τρέξουμε» του είπε. Έκτοτε, οι δρόμοι τους χωρίστηκαν. Όπως ανέφερε ο αδερφός του 22χρονου, δύο από τους φίλους του Εβιατάρ δολοφονήθηκαν, με τις σορούς τους να εντοπίζονται 3-4 μέρες μετά. «Εδώ και μέρες δεν ξέρουμε τίποτα για την κατάστασή του», ανέφερε.

Η μητέρα του Εβιατάρ, Γκάλια, μίλησε για μία κατάσταση βγαλμένη από θρίλερ. «Έχουμε μόνο έναν στόχο, να φέρουμε τον αγαπημένο μας πίσω στο σπίτι, μαζί με όλους τους ομήρους» ανέφερε. Όπως είπε, επί 30 ημέρες δεν γνωρίζουν τίποτα για τον αγαπημένο τους, πέρα από το βίντεο της Χαμάς.

«Πήγε σε ένα πάρτι και βρέθηκε αιχμάλωτος στη Γάζα»

Κλαίγοντας με λυγμούς, η Ορίτ Μέιρ, μητέρα του Αλμόγκ Μέιρ, ανέφερε ότι ο γιος της είναι ένα χαμογελαστό παιδί. Τελευταία φορά τον είδε το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου, όταν έφυγε για το φεστιβάλ μουσικής. Όπως περιέγραψε, ξύπνησε στις 7.45 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου από το τηλέφωνο του γιου της. «Μαμά, πυροβολούν από παντού, δεν ξέρω τι να κάνω. Σε αγαπώ» της είπε.

Η αδερφή του Αλμόγκ δημοσίευσε μία φωτογραφία του. Λίγο αργότερα, η οικογένεια τον αναγνώρισε σε βίντεο της Χαμάς, τρομαγμένο και ξαπλωμένο στο έδαφος. «Πήγε σε ένα πάρτι και βρέθηκε αιχμάλωτος στη Γάζα», σημείωσε η μητέρα του Αλμόγκ.

Ο Αβιράμ Μέιρ, θείος του Αλμόγκ, περιέγραψε πώς ο νεαρός Ισραηλινός προσπάθησε να ξεφύγει. «Μπήκαν στο αυτοκίνητο μαζί με έναν φίλο του και δύο κορίτσια που γνώρισαν στο φεστιβάλ. Σταμάτησαν καθώς έπεφταν σφαίρες. Τα δύο κορίτσια έπεσαν νεκρά, ενώ μιλούσαν στο τηλέφωνο με τους δικούς τους» είπε.

Ο φίλος του Αλμόγκ επίσης έχασε τη ζωή του. Όπως ανέφερε ο θείος του Αλμόγκ, ο νεαρός έφτασε υγιής στη Γάζα – ο μόνος από τα τέσσερα άτομα που είχαν εισέλθει αρχικά στο όχημα. «Πηγαίνουμε σε κάθε μέρος για να πούμε την ιστορία μας. Δεν ξέρουμε τίποτα για τους ομήρους, οι όμηροι πρέπει να γυρίσουν σπίτι, αυτή είναι η αποστολή της ζωή μας» σημείωσε.

Σημείωσε, δε, ότι «θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους Παλαιστινίους, δεν έχουμε κάτι μαζί τους. Αυτό όμως που έκανε η Χαμάς είναι απαράδεκτο με ανθρωπιστικούς όρους. Με τους Παλαιστινίους θέλουμε να βρούμε ένα μονοπάτι να ζήσουμε ειρηνικά».

Στην Αθήνα, για να σώσουν τα παιδιά τους – «Βοηθήστε μας»

Από την πλευρά του, ο διπλωματικός εκπρόσωπος του φόρουμ που έχουν σχηματίσει οι οικογένειες των ομήρων, Ραβ Αμιράμ, δήλωσε ότι 242 οικογένειες, όσοι και οι όμηροι, είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν την 7η Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε στη συνάντηση των οικογενειών των απαχθέντων με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.