Skip to main content

Μπορέλ: Οι 3 ευθύνες της ΕΕ στη Μέση Ανατολή- Έλλειψη προθυμίας να λυθεί το ισραηλινο-παλαιστινιακό πρόβλημα

Alexandros Michailidis / SOOC

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «το αποτέλεσμα μιας συλλογικής πολιτικής και ηθικής αποτυχίας»

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι «το αποτέλεσμα μιας συλλογικής πολιτικής και ηθικής αποτυχίας» λόγω «πραγματικής έλλειψης προθυμίας να λυθεί το ισραηλινο-παλαιστινιακό πρόβλημα», δήλωσε σε ομιλία του σήμερα το πρωί ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

«Νομίζω ότι, εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να εμπλακούμε – όχι μόνο παρέχοντας βοήθεια αλλά συμβάλλοντας σε μια βιώσιμη λύση», υποστήριξε.

«Νομίζω ότι έχουμε τρεις ευθύνες. Πρέπει να συνεχίσουμε να εμμένουμε σε μια σταθερή και ισορροπημένη θέση και να αποφύγουμε να εισάγουμε στην Ευρώπη αυτή τη σύγκρουση με κάθε κόστος», συνέχισε ο Μπορέλ, επισημαίνοντας τα αυξανόμενα φαινόμενα αντισημιτισμού και τονίζοντας ότι «τα αντισημιτικά και αντιμουσουλμανικά αισθήματα είναι εντελώς απαράδεκτα».

Η δεύτερη ευθύνη, σύμφωνα με τον Μπορέλ, είναι μια «ανθρωπιστική λύση».

Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, είπε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «μια ανθρωπιστική παύση» που θα αντισταθμίζεται με απελευθέρωση ομήρων θα μπορούσε να είναι ένα «πρώτο βήμα».

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι «μια μαζική αύξηση της ανθρωπιστικής υποστήριξης», καθώς και η εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών και μια «αναλογική ισραηλινή απάντηση» είναι όλα απαραίτητα.

«Αλλά το σημαντικό είναι να σκεφτούμε μια συνολική και οριστική διευθέτηση που είναι σαφώς απρόσιτη σήμερα», πρόσθεσε.