Skip to main content

Jerusalem Post: Η Χαμάς σχεδίαζε να επιτεθεί στο Ισραήλ στο Εβραϊκό Πάσχα, τον Απρίλιο

Ισραηλινοί στρατιώτες το κιμπούτς Μπεέρι, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς. Φωτ. REUTERS/Violeta Santos Moura

Καθυστέρησε με παρέμβαση του Ιράν

Η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ενδέχεται να είχε προγραμματιστεί να εκδηλωθεί τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα, αναφέρει η Jerusalem Post, προσθέτοντας ότι καθυστέρησε με παρέμβαση του Ιράν.

«Στις 7 Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς διέπραξαν σφαγή περισσότερων από 1.400 αμάχων στο Ισραήλ, αλλά αυτή η επίθεση υποτίθεται ότι είχε σχεδιαστεί να  συμβεί νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, συγκεκριμένα τη νύχτα του Σέντερ στις 5 Απριλίου, σηματοδοτεί την έναρξη της εβδομάδας του Πάσχα», αναφέρει η «Jersualem Post».

Η ισραηλινή εφημερίδα γράφει ότι η πληροφορία προήλθε από την ανάκριση ενός τρομοκράτη της Χαμάς που συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. «Η επίθεση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ιράν, αλλά οι λόγοι δεν είναι ξεκάθαροι», τονίζει ο Μπεν Κάσπιτ, που υπογράφει το άρθρο.

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος εκτιμά πάντως ότι εκείνη την εποχή η Τεχεράνη ήταν σε άτυπες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων, «οι οποίες απέφεραν έξι δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράν, τον Σεπτέμβριο». Επιπλέον, προσθέτει, δεν ήταν τυχαία  η επιλογή της 7ης Οκτωβρίου για την επίθεση, καθώς συνέπεσε με την 50ή επέτειο του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές και ο Κάσπιτ προσθέτει επίσης ότι «ίσως να μην έφτασαν σε εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ωστόσο, ακούστηκαν από τους ανακριτές.