Skip to main content

Συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν στον απόηχο της δήλωσης «έχω διαγράψει τον Νετανιάχου» από τον Ερντογάν

Άντονι Μπλίνκεν – Χακάν Φιντάν / REUTERS/Jonathan Ernst/Pool

Διπλωματικός πυρετός με ένα «γεμάτο» ταξίδι του Άντονι Μπλίνκεν ανά τη Μέση Ανατολή

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τα αντι-αμερικανικά αισθήματα στη χώρα έχουν φουντώσει, με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξαπολύει μύδρους κατά Ισραήλ και ΗΠΑ και να στηρίζει ανοιχτά τη Χαμάς – την οποία και αποκαλεί «δύναμη αντίστασης» και «απελευθερωτικό κίνημα» αντί για τρομοκρατική οργάνωση όπως χαρακτηρίζεται από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες της Δύσης.

Μάλιστα μόλις χθες ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι είναι «καθήκον» της Τουρκίας να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα και να σώσει τους Παλαιστινίους από την ισραηλινή «καταπίεση».

Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο με τις δύο πλευρές να έχουν ανακαλέσει τους διπλωμάτες τους και με τον Ερντογάν να διαμηνύει ότι έχει «ξεγράψει» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θέλει να κόψει πλήρως τους δεσμούς με τη χώρα.

Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να μην μπουν στο τραπέζι των συνομιλιών του Μπλίνκεν, που είχε πρώτα επισκεφτεί το Ισραήλ ζητώντας «παύση» των μαχών στη Γάζα, προκειμένου να διαμενηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ είχε επίσης συνομιλίες με ηγέτες και υπουργούς στη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Στάση και στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι πριν από την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε στάση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» κατά τον ολιγόλεπτο σταθμό του στην Κύπρο, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν την πρωτοβουλία για ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Υπήρξαν κάποια στιγμή πληροφορίες σε τουρκικά μέσα για ολιγόλεπτη στάση και στην Κρήτη, οι οποίες προκάλεσαν εντονες αντιδράσεις στη γειτονική χώρα, όμως τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν.