Skip to main content

Ρωσία: Το μορατόριουμ για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς εκπνέει

Φωτ. αρχείου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει δημoσίως τη Ρωσία για την ανάπτυξη των πυραύλων κρουζ 9M729

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Μόσχα θα απορρίψει ένα προτεινόμενο μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στην Ασία και την Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί επίσημα από τη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF- Intermediate-range Nuclear Forces) με τη Ρωσία το 2019, αφού είπαν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλά δυτικοευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να υπάρξει μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί από τη συνθήκη INF.

Αλλά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής στις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «κινούνται ταχέως» προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης τέτοιων πυραύλων και στην Ασία και στην Ευρώπη.

«Συνεπώς, το δικό μας μορατόριουμ, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό το φώς παρόμοιων εξελίξεων, φυσικά, δεν μπορεί να διατηρηθεί», δήλωσε ο Ριαμπκόφ στην εφημερίδα Kommersant.

«Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι δεν έχει σημασία» δήλωσε ο Ριαμπκόφ. «Εμείς πιστεύουμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν ένα νέο ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια σταθερότητα και στην ασφάλεια των αντίστοιχων περιοχών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει δημoσίως τη Ρωσία για την ανάπτυξη των πυραύλων κρουζ 9M729, γνωστούς με την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ ως SSC-8, την οποία θεωρούν ότι συνιστά λόγο για την αποχώρηση τους από την συνθήκη INF.

Στην πρότασή του για μορατόριουμ, ο Πούτιν πρότεινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Μετά την αποχώρησή τους από τη συνθήκη οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές παρόμοιων πυραύλων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters