Η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς άλλαξε τα πάντα στο Ισραήλ: Ακόμη και γι` αυτούς που υποστηρίζουν την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όπως ο Ριμόν Λεβί, για παράδειγμα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του για τον σκοπό αυτό, εδώ και 55 χρόνια.
Ο Ριμόν δραστηριοποιείται σε μια ομάδα που ονομάζεται Standing Together (Στεκόμαστε μαζί)- Παλαιστίνιοι και Εβραίοι Ισραηλινοί. Η οργάνωση κυκλοφόρησε μάλιστα κάποιες αφίσες στα εβραϊκά και στα αραβικά, που έγραφαν: «Μόνο η ειρήνη φέρνει ασφάλεια», «Θα το περάσουμε μαζί» και «Όχι στη βία, όχι στον ρατσισμό».
Καθώς ο Ριμόν και οι φίλοι του έκαναν αφισοκόλληση, κάποιοι περαστικοί αντέδρασαν: «Κάποιος ήρθε και μας είπε: Τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ειρήνη. Όταν καλείτε τους ανθρώπους να μην εκδικηθούν τώρα, αυτό δεν ταιριάζει με τις εθνικές ανάγκες αυτή τη στιγμή».
Μόνο που η κριτική δεν σταμάτησε εκεί: Επενέβη και η ισραηλινή η αστυνομία. Οι ακτιβιστές της ειρήνης τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση και τους επιβλήθηκε ένα βαρύ πρόστιμο για παράνομη αφισοκόλληση. «Ολόκληρη η Ιερουσαλήμ είναι γεμάτη αφίσες, λέει ο Ριμόν. Γι’ αυτό και θεωρεί αυθαίρετες τις ενέργειες της αστυνομίας ενάντια στο μήνυμα της ειρήνης. Πιθανότατα υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος άσκησης δικαστικής δίωξης εναντίον τους.
Η οργάνωση «Standing Together» είναι το μεγαλύτερο εβραιο-αραβικό κίνημα ειρήνης, λέει η Αραβο-ισραηλινή Σάλι Αμπεντ από τη Χάιφα. «Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι η αποκλιμάκωση. Ειδικά όταν πρόκειται για εντάσεις σε πόλεις που κατοικούν Αραβες και Εβραίοι. Το μήνυμά μας για αλληλεγγύη, συνεργασία και κοινή μοίρα».
«Θάνατος στους Αραβες»
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στην κοινωνία του Ισραήλ. Στην πόλη Νετάνια, βόρεια του Τελ Αβίβ, κάποιοι Παλαιστίνιοι φοιτητές χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος σε μια φοιτητική εστία, καθώς ακροδεξιοί διαδηλωτές έκαναν πορεία, φωνάζοντας «Θάνατος στους Άραβες».
Σχεδόν ένα μήνα μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ, οι αναφορές για συλλήψεις και διώξεις Ισραηλινών πολιτών αραβικής καταγωγής, αυξάνονται. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Adalah, οι αρχές, οι εργοδότες αλλά και ιδιώτες αναλαμβάνουν πρωτίστως δράση κατά των Άραβων Ισραηλινών και ακτιβιστών.
Από τις 7 Οκτωβρίου, η ΜΚΟ έχει καταμετρήσει έρευνες σε 170 υποθέσεις Άραβο-ισραηλινών . Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 110 συλλήψεις και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 24 άτομα, κυρίως για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επιπλέον, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν λάβει πειθαρχικά μέτρα σε βάρος φοιτητών και μαθητών σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις.
Ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ Adalah, Αρι Ρέμεζ θεωρεί ότι αυτό αποτελεί τεράστιο περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης.
Η ευχέρεια της αστυνομίας
Η αστυνομία έχει μεγάλη διακριτική ευχέρεια να αξιολογήσει αυτό που θεωρεί ότι είναι υποστήριξη για την τρομοκρατία.
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ισραήλ Κόμπι Σαμπτάι είπε την πρώτη εβδομάδα του πολέμου ότι όποιος θα ήθελε να είναι πολίτης του Ισραήλ, είναι ευπρόσδεκτος. Οποιος όμως θέλει να ταυτιστεί με τη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει «να μπει στα λεωφορεία που πηγαίνουν τώρα εκεί».
Πολλοί Αραβο-ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ξεκλειδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια αστυνομικών ελέγχου. Οσοι αρνούνται να το κάνουν, καταστρέφονται τα τηλεφωνά τους.
Η ισραηλινή αστυνομία αναζητά συγκεκριμένα μηνύματα και συνομιλίες που πιστεύει ότι είναι προβληματικές. Δεν πρόκειται μόνο για την ξεκάθαρα κραυγαλέα υποστήριξη στην επίθεση της Χαμάς, που εξέφρασε η γνωστή Αραβο-ισραηλινή ηθοποιός Μάισα Αμπντ Ελχάντι, η οποία σε δημόσια ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγραψε: «Με στυλ… Βερολίνου» για μια μπουλντόζα της Χαμάς που γκρέμισε τον φράχτη στα σύνορα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου.
Η Ελχάντι συνελήφθηκε προσωρινά και εναντίον της απαγγέλθηκαν κατηγορίες .Ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Μοσέ Αρμπέλ θέλει μάλιστα να εξετάσει εάν μπορεί να αφαιρεθεί η ισραηλινή υπηκοότητά της.
Τραγουδίστρια που κρύβεται
Οι συλλήψεις επηρεάζουν επίσης πολλούς που εκφράστηκαν λιγότερο καθαρά. Στην Τιβεριάδα, στη δυτική όχθη της Θάλασσας της Γαλιλαίας, ένας Ισραηλινός Άραβας δάσκαλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα επειδή έκανε like σε μια ανάρτηση από τη δημοφιλή σελίδα Instagram Eye on Palestine, η οποία καταγράφει γεγονότα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.
Στη Ναζαρέτ, η αστυνομία συνέλαβε προσωρινά τη γνωστή παλαιστινιο-ισραηλινή τραγουδίστρια Νταλάλ Αμπού Αμνεχ επειδή στις 7 Οκτωβρίου, μοιράστηκε στα αραβικά τη φράση «Δεν υπάρχει νικητής εκτός από τον Θεό»,με τους περίπου 350.000 ακολούθους της. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η ανάρτηση δημοσιεύτηκε από το γραφείο δημοσίων σχέσεων της.
Η διάσημη τραγουδίστρια βρίσκεται τώρα σε μια μυστική τοποθεσία επειδή έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της.
Στη Χάιφα, ένας Παλαιστίνιος μηχανικός αυτοκινήτων πέρασε τέσσερις ημέρες υπό κράτηση από την αστυνομία μετά από ανάρτηση σχετικά με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον λαό μας, παρά τις πολιτικές τους».
Αλληλεγγύη και τρομοκρατία
Ο Αρι Ραμίρεζ από την ΜΚΟ Adalah υποστηρίζει ότι «οποιαδήποτε έκφραση αλληλεγγύης προς τα θύματα στη Γάζα ή αντίθεση στον πόλεμο, θεωρείται ως υποστήριξη για τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η ισραηλινή αστυνομία υποστηρίζει ότι υπερασπίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά είναι «αναγκαίο να ληφθούν μέτρα εναντίον εκείνων που εκμεταλλεύονται αυτό το δικαίωμα για να υποκινήσουν τη βία», όπως δήλωσε εκπρόσωπός της. «Οι όποιες συλλήψεις έγιναν μόνο λόγω εκκλήσεων για βία ή όταν υπήρχε σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της δημόσιας τάξης».
Ο Εβραίος δημοσιογράφος Ισραελ Φρέι λέει μάλιστα ότι δεν είναι μόνο οι Παλαιστίνιο-ισραηλινοί πολίτες που μπορούν να μπουν σε μπελάδες εξαιτίας των δηλώσεών τους.
Ο Φρέι μιλώντας σε μια προσευχή πένθους στο Τελ Αβίβ είπε ότι «κανένα παιδί δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις των φανατικών». Η συνέχεια ήταν τρομακτική: Ενα οργισμένο πλήθος συγκεντρώθηκε μπροστά από το διαμέρισμά του στην υπερορθόδοξη γειτονική πόλη Μπνέι Μπρακ. Οι διαδηλωτές φώναζαν «προδότης» και εκτόξευσαν βεγγαλικά στο διαμέρισδμά του. Ο δημοσιογράφος υποχρεώθηκε να φυγαδευτεί υπό την προστασία της αστυνομίας.
Απειλές κατά της ζωής
Λίγες μέρες αργότερα ο Φρέι, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα από άγνωστη τοποθεσία όπου κρυβόταν από φόβο για τη ζωή του, διατύπωσε σοβαρές κατηγορίες εναντίον ακροδεξιών ομάδων και επέκρινε τη σύλληψη «σχεδόν 100 Παλαιστινιο-Ισραηλινών για υποκίνηση» για αναρτήσεις στο Instagram και το Facebook.
Για τον Αλον-Λι Γκρίν συν-διευθυντή της οργάνωσης We Stand Together, περιπτώσεις όπως του Φρέι είναι μόνο ένα παράδειγμα εκφοβισμού των Ισραηλινών πολιτών που μιλούν ανοιχτά ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές ή σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους. «Λαμβάνουμε εκατοντάδες κλήσεις καθημερινά από ανθρώπους που έχουν διωχθεί από τη δουλειά τους. Μερικές δεκάδες από αυτούς έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στη Χαμάς. Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία απλώς ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου ή ζήτησε να προστατευθούν τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας».
Ο Εβραίος Ριμόν Λεβί λέει πώς «μόνο η συνύπαρξη μεταξύ Εβραίων και Αράβων βοηθά. Αυτή είναι μια πραγματική δημοκρατία και πρέπει να αποδεικνύεται ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όχι μόνο όταν όλα είναι εύκολα. Ειδικά όταν υπάρχει πόλεμος, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να μιλήσει» .
Παρόλο που οι αφίσες της Standing Together προκάλεσαν την επέμβαση της αστυνομίας, ο Ριμόν θέλει να βγει ξανά σε λίγες μέρες και να κάνει νέα αφισοκόλληηση. Μαζί με τους Παλαιστίνιους φίλους του…