Skip to main content

Αυστραλία: Μία σύλληψη για το «μυστήριο» φονικό γεύμα με μανιτάρια

Φωτ. αρχείου: EPA/ JONO SEARLE

Τρεις άνθρωποι πέθαναν μετά το γεύμα, στα τέλη Ιουλίου, με την αστυνομία να αποδίδει τον θάνατό τους σε δηλητηριώδη μανιτάρια

Στη σύλληψη μίας γυναίκας, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός γεύματος που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, προχώρησαν οι αρχές στη Αυστραλία.

Η σύλληψη της 49χρονης Έριν Πάτερσον είναι η τελευταία ανατροπή σε μία υπόθεση που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας στην Αυστραλία από τον Ιούλιο. Σε βάρος της ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία.

«Η σημερινή σύλληψη είναι απλώς το επόμενο βήμα σε μια περίπλοκη έρευνα από το τμήμα ανθρωποκτονιών, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, η οποία αποδίδει τον θάνατο των τριών ανθρώπων σε δηλητηριώδη μανιτάρια.

Το χρονικό

Το μοιραίο γεύμα παρατέθηκε στο σπίτι της κ. Πάτερσον στη μικρή πόλη Λεονγκάθα, στην πολιτεία Βικτώρια, στις 29 Ιουλίου. Η κ. Πάτερσον είχε προσκαλέσει τα πρώην πεθερικά της, Γκέιλ και Ντον Πάτερσον, την αδερφή της Γκέιλ, Χέδερ Γουίλκινσον και τον σύζυγο της Χέδερ, Ίαν. Ο εν διαστάσει σύζυγος της κ. Πάτερσον -γιος των Γκέιλ και Ντον Πάτερσον- δεν μπόρεσε να παρευρεθεί την τελευταία στιγμή.

Ώρες μετά το γεύμα, και οι τέσσερις καλεσμένοι παρουσίασαν συμπτώματα σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης. Μέσα σε λίγες μέρες, η 66χρονη Χέδερ, η 70χρονη Γκέιλ και ο 70χρονος Ντον κατέληξαν, ενώ ο 68χρονος Ίαν νοσηλεύθηκε επί μήνες σε κρίσιμη κατάσταση, προτού πάρει εξιτήριο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι υποψίες βάρυναν την κ. Πάτερσον, η οποία ήταν καλά στην υγεία της μετά το γεύμα. Η 49χρονη μίλησε για ατύχημα, ενώ σημείωσε ότι νοσηλεύτηκε και η ίδια στις 31 Ιουλίου, λαμβάνοντας ορό και φαρμακευτική αγωγή.

Η κ. Πάτερσον είπε ότι τα μανιτάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του γεύματος ήταν ένα μείγμα από μανιτάρια που αγοράστηκαν σε σούπερ μάρκετ και από αποξηραμένα μανιτάρια που αγοράστηκαν από ασιατικό παντοπωλείο στη Μελβούρνη πριν από αρκετούς μήνες. Ανέφερε επιπλέον ότι παρέδωσε το υπόλοιπο του γεύματος σε τοξικολόγους για εξέταση.

Τα παιδιά της, που δεν ήταν παρόντα στο γεύμα, έφαγαν λίγο από το μοσχαρίσιο κρέας που περίσσεψε την επόμενη μέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μητέρα τους, τα μανιτάρια δεν τους αρέσουν και αφαιρέθηκαν από το πιάτο.

Στην πρώτη κατάθεσή της, η 49χρονη παραδέχτηκε επίσης ότι -πάνω στον πανικό της- είπε ψέματα στις αρχές για έναν αποξηραντή τροφίμων που κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια ερευνών. Όπως τόνισε, ο εν διαστάσει σύζυγός της την πίεσε, ρωτώντας την αν είχε δηλητηριάσει τους γονείς του, και πανικοβλήθηκε τόσο πολύ που πέταξε τον αποξηραντή, υπό τον φόβο να μην χάσει την επιμέλεια των παιδιών τους.