Την ώρα που οι πολεμικές συρράξεις ανά τον πλανήτη πολλαπλασιάζονται και τα διεθνή όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαντάζουν αδύναμα έως και ξεπερασμένα, η πυρηνική απειλή επιστρέφει με φόρα στο προσκήνιο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα τον νόμο για την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
Η Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών άνοιξε για υπογραφή το 1996, αλλά δεν ετέθη ποτέ σε ισχύ διότι ποτέ δεν επικυρώθηκε από 8 πυρηνικές δυνάμεις. Η ανάκληση του Πούτιν είναι λοιπόν συμβολική κίνηση. Αλλά ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών είναι πραγματικός και ίσως οξύτερος από ποτέ. Σε όλες τις περιοχές, όπου θα μπορούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να «συρθούν» σε μία σύγκρουση, από την Κορεατική Χερσόνησο και τα Στενά της Ταϊβάν έως την Ανατολική Ευρώπη και τον Περσικό Κόλπο, οι αντίπαλοι της Δύσης φαίνεται να αποκτούν νέα πυρηνικά ή να αναβαθμίζουν το υπάρχον οπλοστάσιό τους και πρωτίστως προειδοποιούν πως αν ξεπεραστούν αυτά, που εκείνοι θεωρούν «κόκκινες γραμμές», δεν θα διστάσουν να… πατήσουν το κουμπί.
Η Ρωσία απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο της στην Ουκρανία. Το Ιράν έχει συγκεντρώσει το απαραίτητο υλικό για βόμβα την ώρα που υπάρχει φόβος εμπλοκής του στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. Και η Κίνα διπλασιάζει το μέγεθος του οπλοστασίου της. Η Βόρεια Κορέα δεν σταματά τις δοκιμές και προειδοποιήσεις. Ποια είναι η ελπίδα; Πως όλοι αυτοί μπλοφάρουν. Αλλά σε έναν κόσμο σε σημείο βρασμού, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα επικρατήσει ξαφνικά η ψυχρή λογική.
Όπως εξηγούν ειδικοί στο Foreign Affairs δεν πρέπει να φοβόμαστε μόνο τις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα ή να πιστεύουμε πως μόνο ένας διδάκτορας όπως ο Βορειοκορεάτης Κιμ Γιονγκ Ουν θα μπορούσε να πατήσει το κουμπί. Μικρότερες πυρηνικές δυνάμεις σε διαρκή σύγκρουση, όπως είναι η Ινδία με το Πακιστάν, είναι εξίσου αν όχι περισσότερο επίφοβες να παγιδευτούν σε μία τέτοια κατάσταση.
Τα αμυντικά επιτελεία σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ινδία, πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν κάποτε οι Σοβιετικοί: πώς να αξιοποιήσουν τα σαφή συμβατικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα έναντι ενός εχθρού που μπορεί να αποδειχθεί πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περισσότερα από αρκετά πυρηνικά όπλα για να ανταποκριθούν στην πυρηνική κλιμάκωση της Βόρειας Κορέας, όπως σίγουρα γνωρίζουν οι ηγέτες στην Πιονγκγιάνγκ. Αλλά αν γίνει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, ένας απελπισμένος Κιμ θα μπορούσε να κάνει τον εφιάλτη πραγματικότητα και αν το Πακιστάν πιεστεί υπερβολικά, θα μπορούσε να δράσει κι αυτό εντελώς ανορθολογικά. Στον νέο κόσμο της αταξίας πραγμάτων, όλοι καλούνται να ζυγίζουν την κάθε τους κίνηση διπλά.
Η Ναυτεμπορική παρουσιάζει σε ένα Infographic τις χώρες που έχουν στην κατοχή τους και εκείνες που φιλοξενούν στο έδαφός τους, πυρηνικά όπλα.