Skip to main content

Αντάρτες Χούθι: Δημοσίευσαν βίντεο της επίθεσης κατά του Ισραήλ

Houthi Media Center/Handout via REUTERS (φωτ. αρχείου)

Κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ;

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης δημοσίευσαν ένα βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνει εκτοξεύσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Υεμένη προς το Ισραήλ χθες.

Μερικά από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αεράμυνας και τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, ενώ τουλάχιστον ένα κατέπεσε στην έρημο της Ιορδανίας.

Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά στον πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ που ενεργοποιήθηκε το αμυντικό σύστημα μεγάλης εμβέλειας Arrow.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις εκτοξεύσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν απειλήθηκαν άμαχοι και πως οι πύραυλοι και τα drones αναχαιτίστηκαν πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Υποστήριξε επίσης ότι αναχαιτίστηκε κι άλλος στόχος νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στην πόλη Εϊλάτ, ενώ ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα «σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και ως μέρος των αυξημένων αμυντικών προσπαθειών στην περιοχή».

Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία ότι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, προσελκύοντας στις συγκρούσεις εχθρικές προς το Ισραήλ ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτοί οι φόβοι φάνηκαν να επιβεβαιώνονται όταν οι αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, απειλώντας με νέες επιθέσεις εάν οι ισραηλινές δυνάμεις δεν τερματίσουν την εκστρατεία τους εναντίον μαχητών της Χαμάς στη Γάζα.

Ισραήλ: Ο Άξονας της Αντίστασης «ξυπνά»- Οι Χούθι μπαίνουν στη μάχη της Μέσης Ανατολής

Κήρυξαν τον πόλεμο στο Ισραήλ;

Οι Χούθι προέρχονται από μία φυλή της βορειοδυτικής επαρχία Σαάντα της Υεμένης. Είναι οπαδοί της σέκτας των Ζαϊντί του σιιτικού Ισλάμ στον οποίο ανήκει περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μετά την ενοποίηση της Βόρειας Υεμένης και της Νότιας Υεμένης το 1990, οι Χούθι ξεκίνησαν μια σειρά από εξεγέρσεις και το 2014 ανέλαβαν επιτυχώς τον έλεγχο της Σαναά, της πρωτεύουσας της χώρας, ξεκινώντας έναν εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι Χούθι ανακήρυξαν το Ισραήλ εχθρό τους. Σε τηλεοπτική του δήλωση, ο στρατιωτικός τους εκπρόσωπος, Γιαχία Σαρί, ανέφερε ότι στοχεύουν το Ισραήλ με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη «για την υποστήριξη των καταπιεσμένων αδελφών μας στην Παλαιστίνη». Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα», διεμήνυσε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό