Skip to main content

Η Χεζμπολάχ απειλεί με 200.000 πυραύλους ν’ ανοίξει νέο μέτωπο με το Ισραήλ

Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ διαθέτουν τεράστιο οπλοστάσιο

Πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναγκίμπ Μικάτι  κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης στη Βηρυτό.

«Μια κατάπαυση του πυρός για μια περίοδο πέντε ημερών είναι απαραίτητη, ανθρωπίνως μιλώντας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα πραγματοποιηθούν διεθνείς επαφές για να εξασφαλιστεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου. Η ηγεσία της Χώρας των Κέδρων κάνει ότι μπορεί για την ειρήνευση στην περιοχή καθώς να τρέμει με την ιδέα ότι θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και το Ισραήλ. Μια τέτοια σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τη χώρα, που ουσιαστικά έχει κηρύξει πτώχευση.

Πόσο μπορεί όμως να βάλει ο Μικάτι φρένο στην Χεζμπολάχ; Όταν μάλιστα μαζί με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο . Πάνω από 200.000 πυραύλους και ρουκέτες διαθέτει ο ιδιωτικός στρατός της Χεζμπολάχ, που αν χρησιμοποιήσει, η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σκληρότερη από ό,τι στη Γάζα.

Χειροποίητοι πύραυλοι

Η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο οπλοστάσιο με πυραύλους μικρού βεληνεκούς και ρουκέτες, που είτε έχουν εισαχθεί παράνομα είτε αποτελούν αυτοσχέδιες κατασκευές. Η Χεζμπολάχ θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνη για το Ισραήλ από τη Χαμάς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Λιβανέζικη  σιιτική πολιτοφυλακή, η οποία έχει ενισχυθεί μαζικά από το Ιράν, διαθέτει κάπου 200.000  ρουκέτες και πυραύλους.

«Η Χεζμπολάχ είναι ο πιο βαριά οπλισμένος μη κρατικός στρατός στον κόσμο», σύμφωνα με το αμερικανικό Center for Strategic and International Studies (CSIS). Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ αποτελείται κυρίως από φορητές  ρουκέτες εδάφους-εδάφους.

Το Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) αναφέρει ότι η η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 40.000 πυραύλους με μικρή εμβέλεια έως και 20 χιλιόμετρα. Υπάρχουν 80.000 πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς (έως 100 χιλιόμετρα) όπως «Fadshr-3» και «Fadshr-5». Λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 30.000 πύραυλοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών του τύπου «Fatah-110» με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να έχει ακόμη και πυραύλους Scud με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.

Χεζμπολάχ: Θα αναμειχθεί ενεργά στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ; Ίσως την αναγκάσει το ένστικτο αυτοσυντήρησης

Πάνω από 2.000 drones

H Χεζμπολάχ διαθέτει επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό για να επιτεθεί σε τανκς και πλοία. Στο οπλοστάσιό της βρίσκονται και αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

Το Ισραηλινό Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης υπολόγισε το 2022 ότι η λιβανέζικη οργάνωση διαθέτει  2.000 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα – συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών drones “Shahed” και “Samad”.

Οι αναφορές για τα οπλοστάσια των ισλαμιστικών ομάδων κάνουν λόγο μερικές φορές και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι ούτε η Χαμάς ούτε η  Χεζμπολάχ έχουν  πυραύλους με βεληνεκές μεταξύ 800 και 5.500 χιλιομέτρων.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς

Στις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επίθεση της Χαμάς, εκτοξεύτηκαν 2,500 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Το Εβραϊκό κράτος έκανε πάντως λόγο για 5.000 ρουκέτες.

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες υπολόγισαν ότι οι διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Γάζα, όπως η Χαμάς και  Ισλαμική Τζιχάντ είχαν το 2021 τη διάθεσή τους περίπου 30.000 ρουκέτες και πυραύλους, με βεληνεκές μεταξύ 10 και 250 χιλιομέτρων.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) υποθέτει ότι οι περισσότεροι πύραυλοι κατασκευάζονται πλέον σε τοπικά εργαστήρια και μόνο λίγοι εισάγονται λαθραία στην απομονωμένη παράκτια λωρίδα από τη Συρία και το Ιράν. Σύμφωνα με το IISS, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων εδάφους-εδάφους, αλλά στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρίσκονται στο οπλοστάσιο των ισλαμιστών.

Το Ιράν και το Κατάρ

Το Ιράν, βασικά, είναι ο κύριος προμηθευτής των ρουκετών και πυραύλων, που χρησιμοποιεί η Χαμάς. «Ο,τι δεν προέρχεται από το Ιράν κατασκευάζεται με ίδια μέσα τοπικά στη Λωρίδα της Γάζας», αναλύει ο Ντιντιέ Λερουά, ερευνητής στη βρετανική Βασιλική Στρατιωτική Σχολή και ειδικός  στο Μέση Ανατολή. Δεδομένης της στενής φύσης του τελευταίου πολέμου που χρονολογείται από το Ραμαζάνι του 2021, χρειάστηκαν θεωρητικά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια, για να μπορέσει η Χαμάς να αναπληρώσει το οπλοστάσιό της.

« Είναι βέβαιο επίσης ότι με τη χρηματοδότηση που προέρχεται κυρίως από το Κατάρ, η Χαμάς μπόρεσε  να βοηθήσει τους κατοίκους της Γάζας να επιβιώνουν σε καθημερινή βάση και ταυτόχρονα κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει το οπλοστάσιό της », τονίζει ο Λερουά και προσθέτει: Με τα χρήματα του Κατάρ , η Χαμάς μπορεί να  πληρώνει τους Αιγύπτιους λαθρέμπορους στο Σινά για να μεταφέρουν όπλα στις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς, στη Γάζα. «Οι λαθρέμποροι  μεταφέρουν φορτία ρουκετών και πυραύλων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και στη συνέχεια μέσω του εδάφους του Αιγυπτιακού Σινά. Σιγά σιγά οι πύραυλοι εισάγονται στην υπόγεια πόλη που βρίσκεται κάτω από τις πόλεις και τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς ανακτά επίσης ό,τι είναι μέταλλο, ό,τι είναι επαναχρησιμοποιήσιμο για να  αξιοποιηθεί και πάλι στην τοπική παραγωγή όπλων» .

Ρουκέτες 1000 δολαρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην επετηρίδα «Military Balance 2023» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η Χαμάς διαθέτει πυραύλους Kassam διαφόρων διαμετρημάτων και βεληνεκούς. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της IISS, Φάμπιαν Χιντς δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική τηλεόραση  στα μέσα Οκτωβρίου ότι ένας πύραυλος της Χαμάς κοστίζει από 1.000 έως 5.000 δολάρια. Είναι δηλαδή πολύ φθηνότερος από τους αντι-αεροπορικούς πυραύλους αναχαίτισης του Ισραήλ.

Επιπλέον, η Χαμάς μπορεί να πλήξει μεγαλύτερες ισραηλινές πόλεις κοντά στη Γάζα με τους  ιρανικούς πυραύλους «Fajr-3», που έχουν βεληνεκές έως και 45 χιλιόμετρα. Με τους πυραύλους «Fajshr-5», μπορεί να πλήξει στόχους έως και 75 χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που σημαίνει ότι  οι ευρύτερες περιοχές του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ, είναι προσβάσιμες.

Σύμφωνα με το IISS, υπάρχουν επίσης βαλλιστικοί πύραυλοι της Χαμάς που ονομάζονται «Ajash-250», που μπορεί να φτάσουν ως την Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, πάνω από 160 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς διαθέτει επίσης ρωσικούς  αντιαρματικούς πυραύλους «9K11 Maljutka» και ιρανικούς «Dehlavieh», αλλά και drones με τα οποία μπορεί να εξαπολύει επιθέσεις . Η Ισλαμική Τζιχάντ χρησιμοποίησε επίσης πυραύλους «Badr-3» κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με το Ισραήλ το 2021, πραγματοποιώντας πλήγματα στις πόλεις Ασκελόν και Νετιβότ στο νότιο Ισραήλ .

Live – Όλες οι εξελίξεις