Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τη Χαμάς και άλλες βίαιες παλαιστινιακές ομάδες τα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, προκειμένου να κατευθύνουν πόρους στο κυνήγι των ηγετών της Αλ Κάιντα και, αργότερα, του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.
Υπολογίζοντας ότι η Χαμάς δεν είχε ποτέ απειλήσει άμεσα τις ΗΠΑ και είχε επιβαρυνθεί με άλλες κατασκοπευτικές προτεραιότητες, η Ουάσιγκτον παραχώρησε την ευθύνη στο Ισραήλ, πεπεισμένη ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες είχαν όλες τις ικανότητες και δυνατότητες να εντοπίζουν οποιαδήποτε απειλή, δήλωσαν στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικανοί αξιωματούχοι. Πίστευαν πως ήταν «ένα ασφαλές στοίχημα», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής.
Με περισσότερους από 30 Αμερικανούς νεκρούς και 10 αγνοούμενους, αυξανόμενους φόβους για περιφερειακό πόλεμο και δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ που κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ εκτίμησαν εσφαλμένα την απειλή για την ασφάλεια υπηκόων τους.
«Όσον αφορά στις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών, βαρύνουν όντως πρωτίστως το Ισραήλ, αλλά έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης που χάσαμε αυτό το γεγονός» δηλώνει στη WSJ ο Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην αξιωματικός επιχειρήσεων της CIA με μεγάλη εμπειρία στην αντιτρομοκρατία. «Η εκχώρηση του στόχου στους Ισραηλινούς φαίνεται τώρα να είχε συνέπειες».
Σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, κυρίως η CIA, είχαν μια ομάδα αναλυτών που παρακολουθούσαν γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας πριν από τις επιθέσεις, αλλά βασίστηκαν στο Ισραήλ για να διεισδύσει στη Χαμάς με ανθρώπινες πηγές και να παρακολουθεί την ομάδα με τεχνολογία υποκλοπών.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι ούτε οι ισραηλινές ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για την αστραπιαία επιδρομή, κατά την οποία η Χαμάς διείσδυσε στην άμυνα των συνόρων του Ισραήλ και σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους. Οι επιθέσεις έφεραν μια συνεχιζόμενη ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επίθεση στη Γάζα, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς έχει σκοτώσει πάνω από 8.000 Παλαιστίνιους.
Η διαγραμμένη ανάρτηση Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή με μία ανάρτησή του στο Χ επέρριψε τις αστοχίες στις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της χώρας, αλλά κάποιες ώρες αργότερα τη διέγραψε και ζήτησε συγγνώμη. Μέλη του κόμματός του, Λικούντ, είπαν ότι η χώρα έπρεπε να επικεντρωθεί πρώτα στην ήττα της Χαμάς πριν αναλύσει τι πήγε στραβά και ποιος έφταιξε.
Σε δημόσιες ομιλίες στις αρχές του 2023, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς προειδοποίησε για αυξημένες εντάσεις και πιθανή βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, αντανακλώντας την ανάλυση των μυστικών υπηρεσιών εκείνη την εποχή.
Η ατυχέστατη εκτίμηση του Σάλιβαν
Αλλά η ιδέα ότι η Μέση Ανατολή δεν ήταν ώριμη για έναν νέο πόλεμο ενισχύθηκε σε ένα δοκίμιο για την εξωτερική πολιτική του Προέδρου Μπάιντεν, που γράφτηκε λίγο πριν την επίθεση της Χαμάς από τον Τζέικ Σάλιβαν, τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια.
«Παρόλο που η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να πλήττεται από αιώνιες προκλήσεις, η περιοχή είναι πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», έγραψε ο Σάλιβαν στο περιοδικό Foreign Affairs. «Η ισραηλινοπαλαιστινιακή κατάσταση είναι τεταμένη, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη, αλλά ενόψει σοβαρών τριβών, αποκλιμακώσαμε τις κρίσεις στη Γάζα και αποκαταστήσαμε την άμεση διπλωματία μεταξύ των μερών μετά από χρόνια απουσίας της», σημείωνε.
Ούτε η Χαμάς ούτε η Γάζα αναφέρθηκαν στην ετήσια αξιολόγηση απειλών της Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία υπογραμμίζει τις κορυφαίες απειλές για τις ΗΠΑ και εκδόθηκε τον Φεβρουάριο. Γερουσιαστές και εκπρόσωποι στις επιτροπές πληροφοριών του Κογκρέσου δεν ρώτησαν τους αρχηγούς κατασκόπων για αυτά τα θέματα σε δημόσιες ακροάσεις.
Το βλέμμα είχε στραφεί στην Κίνα
Παρά τον συνδυασμένο προϋπολογισμό περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη φήμη ότι έχουν μάτια και αυτιά παντού, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους στόχους τους μέσω μιας περίπλοκης επίσημης διαδικασίας. Τα τελευταία χρόνια, αυτό είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι πόροι να επικεντρώνονται στην Κίνα και λιγότεροι στη Μέση Ανατολή, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Υπάρχει μια πολύ δύσκολη άσκηση ιεράρχησης προτεραιοτήτων που πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε έταιρος πρώην αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής. «Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε απεριόριστους πόρους για συλλογή πληροφοριών σε όλο τον κόσμο». «Πρέπει να βασιστούμε σε εταίρους για τομείς όπου πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε λίγο ρίσκο» εξήγησε.