Skip to main content

Ισραήλ: Τι υποστηρίζει ο στρατός για την επιδρομή στην Τζαμπαλίγια

Still image from video obtained by REUTERS

«Σκοτώσαμε ηγετικό στέλεχος της Χαμάς- Έχουμε καταλάβει το στρατιωτικό προπύργιο της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια»

Ο ισραηλινός στρατός σχολίασε το χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, υποστηρίζοντας ότι τα χερσαία στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο ενός «στρατιωτικού οχυρού» της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και σκότωσαν περίπου 50 τρομοκράτες κατά τη διάρκεια των σημερινών επιχειρήσεων.

Η επιδρομή προκάλεσε πολλά θύματα στη Τζαμπαλίγια, που είναι ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις αρχές στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης κατέλαβαν το συγκρότημα στη δυτική Τζαμπαλίγια, το οποίο, όπως είπε, χρησιμοποιούνταν από το κεντρικό τάγμα Τζαμπαλίγια της Χαμάς ως χώρο εκπαίδευσης.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι στην επιδρομή σκοτώθηκαν ο Ιμπραήμ Μπιάρι (διοικητής του κεντρικού τάγματος της Χαμάς στην Τζαμπαλίγια) και αρκετοί άλλοι τρομοκράτες. Η Χαμάς ωστόσο το διέψευσε.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Μπιάρι ήταν ένας από τους διοικητές της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση των μελών των επίλεκτων δυνάμεων Nukhba της τρομοκρατικής ομάδας προκειμένου να εισβάλουν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η επίθεση προκάλεσε επίσης την κατάρρευση υπόγειων σηράγγων της ομάδας στον θύλακα, αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Πολλοί» τρομοκράτες σκοτώθηκαν μαζί με τον Μπιάρι  και «υπόγειες υποδομές που ήταν κάτω από τα κτίρια, που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες, κατέρρευσαν επίσης μετά το χτύπημα».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η αεροπορική επιδρομή στη Τζαμπαλίγια ήταν μέρος «μιας ευρείας κλίμακας πληγμάτων» εναντίον στελεχών της Χαμάς και υποδομών που ανήκουν στο κεντρικό τάγμα της τρομοκρατικής ομάδας στην Τζαμπαλίγια.  Όπως υποστηρίζει, αυτό το τάγμα είχε υπό τον έλεγχό του πολλά κτίρια στην περιοχή.

«Το χτύπημα κατέστρεψε τη διοίκηση και τον έλεγχο της Χαμάς στην περιοχή, καθώς και την ικανότητά της να κατευθύνει τη στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον στρατευμάτων του ισραηλινού στρατού που δρουν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Κρυβόταν πίσω από αμάχους»

Σε ξεχωριστές του δηλώσεις στο CNN, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ, αναφέρθηκε στην επιδρομή στην Τζαμπαλίγια, υποστηρίζοντας ότι ο διοικητής της Χαμάς που έγινε στόχος της αεροπορικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό «κρυβόταν, όπως κάνουν, πίσω από αμάχους».

Όταν ρωτήθηκε για τους άμαχους στον προσφυγικό καταυλισμό, ο Χεχτ απάντησε: «Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου». «Οι άμαχοι που δεν έχετε σχέση με τη Χαμάς, παρακαλώ μετακινηθείτε νότια», πρόσθεσε.

Ο Χεχτ υπογράμμισε επίσης ότι ο διοικητής της Χαμάς που ήταν ο στόχος της επίθεσης «σκότωσε πολλούς Ισραηλινούς».

«Είναι ένας πολύ περίπλοκος χώρος μάχης», συνέχισε αναφερόμενος στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η επιδρομή.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό