Skip to main content

Γάζα: Τι ξέρουμε για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ – Οι διαφορές από παλιότερες επιχειρήσεις

REUTERS/Evelyn Hockstein

Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, λένε ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το Ισραήλ είναι διαφορετική από προηγούμενες επιθέσεις στη Γάζα

Έπειτα από τρεις εβδομάδες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών, χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, συμπεριλαμβανομένων πρώην διοικητών και βετεράνων, λένε ότι η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από το Ισραήλ είναι διαφορετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες επιθέσεις στη Γάζα, το 2008, το 2014 και το 2021.

1. Αργή επίθεση από τα βόρεια

Με την υποστήριξη ελικοπτέρων και drones, δεκάδες άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα προωθήθηκαν στην ημι-αγροτική περιοχή στα βόρεια της πόλης της Γάζας, προχωρώντας αργά.

«Πηγαίνουν μέτρο – μέτρο, προσπαθώντας να αποφύγουν θύματα και να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους τρομοκράτες της Χαμάς», είπε σε δημοσιογράφους ο Άμος Γιαντλίν, πρώην αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Η αργή επίθεση έχει ως στόχο την ασφάλεια των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ ο στρατός ελπίζει επίσης μέλη της Χαμάς να «τσιμπήσουν» το δόλωμα και να βγουν από σήραγγες ή αστικές περιοχές και να εμπλακούν σε μάχες σε ανοιχτές περιοχές, είπε ένας άλλος πρώην ανώτερος στρατιωτικός διοικητής του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

2. Περιορισμένες μάχες έξω από τα τούνελ

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν έχουν έρθει ακόμη σε σύγκρουση με μέλη της Χαμάς εντός του μεγάλου δικτύου σηράγγων, ωστόσο μάχες έχουν διεξαχθεί σε εισόδους του υπόγειου δικτύου.

Στις 29 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δυνάμεις του που επιχειρούν κοντά στο πέρασμα του Ερέζ αντιμετώπισαν και σκότωσαν «έναν αριθμό τρομοκρατών που έβγαιναν από το φρεάτιο μιας σήραγγας στη Λωρίδα της Γάζας».

Πηγές ασφαλείας που επικαλείται το Reuters περιγράφουν το δίκτυο σηράγγων της Γάζας ως υπόγεια πόλη που περιλαμβάνει χώρους εκτόξευσης πυραύλων και κέντρα διοίκησης.

Ο έφεδρος ταγματάρχης Ομί Ατάρ είπε ότι τα χερσαία στρατεύματα του Ισραήλ έχουν εκπαιδευτεί στο να εντοπίζουν και να σφραγίζουν τα ανοίγματα σηράγγων, ενώ ειδικές μονάδες θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μάχες εντός των τούνελ.

Ο Μπεν Μιλτς, Ισραηλινός διοικητής το 2014, όταν και η μονάδα του είχε επιφορτιστεί με την καταστροφή τούνελ, είπε ότι η αποστολή τους τότε δεν προέβλεπε να προχωρήσουν περισσότερα από δύο χιλιόμετρα εντός του υπογείου δικτύου.

3. Αποκοπή της πόλης της Γάζας από το νότο

Αν και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν διευκρινίσει πού ακριβώς επιχειρούν τα στρατεύματά τους, εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ισραηλινά τανκς σε δρόμο νότια της πόλης της Γάζας.

Ενδεχομένως, οι Ισραηλινοί θα επιχειρούσαν να μπλοκάρουν την κύρια αρτηρία που συνδέει την πόλη της Γάζας με τον νότο. Τα άρματα συνάντησαν αντίσταση στο δρόμο, σύμφωνα με μαρτυρίες.

4. Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε το Σάββατο να «καταστρέψει τον εχθρό πάνω από το έδαφος και κάτω από το έδαφος», αλλά δεν αποκάλεσε τη χερσαία επιχείρηση ως εισβολή πλήρους κλίμακας.

Οι αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων τριών εβδομάδων, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 8.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 3.000 παιδιών, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Ο βομβαρδισμός της Γάζας από αέρος, ο οποίος έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε όλο τον θύλακα, συνεχίζεται χωρίς ενδείξεις διακοπής.

Οι βομβαρδισμοί και οι αρχικές ενέργειες των ειδικών δυνάμεων, ακολουθούμενες από ευρύτερες εισβολές χερσαίων στρατευμάτων τις τελευταίες ημέρες, στοχεύουν στη διατήρηση της πίεσης στη Χαμάς, διατηρώντας ταυτόχρονα την πόρτα ανοιχτή για μια συμφωνία για τους ομήρους, αναφέρει το Reuters.

«Η επιθετική δραστηριότητα θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και θα ενταθεί σύμφωνα με τις φάσεις του πολέμου και τους στόχους του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι τη Δευτέρα.