Skip to main content

Είναι τελικά σε πλήρη εξέλιξη η χερσαία εισβολή; Το Ισραήλ παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι πληροφοριών

Ισραηλινό άρμα μάχης κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. REUTERS/Amir CohenA

Τι λέει ο ανταποκριτής του BBC για το παιχνίδι πληροφοριών, αλλά και την εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων

Οι Ισραηλινοί παίζουν ένα έξυπνο παιχνίδι στο πεδίο της μάχης της πληροφορίας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό στον σύγχρονο πόλεμο, όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του BBC στο Ισραήλ, Τζέρεμι Μπάουεν.

«Λένε πολύ λίγα και δίνουν μόνο μικρά κομμάτια από βαριά επεξεργασμένο οπτικό υλικό των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων. Το κάνουν επίτηδες. Τα βίντεο δεν είναι επαληθευμένα, επομένως είναι απίστευτα δύσκολο να γνωρίζουμε από πού ακριβώς προήλθαν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι κινούνται αργά στο έδαφος, αλλά επιμένουν με σκληρούς βομβαρδισμούς. Από το ξενοδοχείο μας στην πόλη Άσκελον στο νότιο Ισραήλ, μπορείτε να ακούσετε τα συνεχή αεροπορικά πλήγματα – μερικές φορές έως και έξι φορές το λεπτό» προσθέτει.

Τελικά η περιβόητη χερσαία εισβολή του Ισραήλ είναι πια σε πλήρη εξέλιξη; «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην κολλάμε πολύ στο τι θα ονομάσουμε χερσαία επιχείρηση. Είναι μια εισβολή, αλλά δεν είναι μια εισβολή σε όλα τα μέτωπα, μια εισβολή από παντού. Ξεκίνησαν στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας και έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν φεύγουν. Μου φαίνεται αρκετά ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να κατευθυνθούν προς τα νότια, αλλά δεν νομίζω μέσα στην πόλη της Γάζας – γιατί αυτό θα ήταν ένα πολύ δύσκολο αστικό πεδίο μάχης» σημειώνει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται και με πλήγματα στο τεράστιο υπόγειο δίκτυο των τούνελ της Χαμάς.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες ισραηλινά στρατεύματα συμμετέχουν σε «σκληρές μάχες εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς βαθιά στη Λωρίδα της Γάζας», σκοτώνοντας δεκάδες τρομοκράτες της ένοπλης οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός σημειώνει επίσης ότι οι χερσαίες και οι αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν αρκετές θέσεις της Χαμάς και κατέσχεσαν οπλισμό τους. Έδωσε μάλιστα και σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα. 

Τι έχει συναντήσει μέσα στη Γάζα ο στρατός

Στον αστικό πόλεμο, πυκνές περιοχές με στενούς δρόμους και σήραγγες μπορούν να εμποδίσουν ακόμη και τις πιο επίλεκτες χερσαίες δυνάμεις. Η Γάζα είναι μία «ζούγκλα από τσιμέντο» με ελεύθερους σκοπευτές και παγίδες παντού. Τα κτίρια παρέχουν κάλυψη και παραμορφώνουν τον ήχο, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό των ενόπλων. Η καταστροφή κτιρίων μπορεί να εξαλείψει θέσεις της Χαμάς, αλλά τα συντρίμμια που προκύπτουν δυσχεράνουν τις επιχειρήσεις και του ισραηλινού στρατού. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό