Skip to main content

Χεζμπολάχ: Σε «νέα φάση» η σύγκρουση με το Ισραήλ

REUTERS/Violeta Santos Moura

Πλέον δεν αρκείται στην ανταλλαγή πυρών σε απόσταση 2-4 χιλιομέτρων από τα σύνορα

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου αυτόν τον μήνα, η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-αέρος για να καταρρίψει ένα ισραηλινό drone που εντοπίστηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτυπήθηκε κοντά στο Κιάμ, περίπου 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ, πρόσθεσε η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σχολιάζοντας στο Al Jazeera την είδηση, ο στρατιωτικός αναλυτής Elijah Magnier κάνει λόγο για μια νέα φάση της δραστηριότητας της Χεζμπολάχ. «Αυτό δείχνει ότι η Χεζμπολάχ ξεκινά μια νέα φάση αμφισβήτησης του ισραηλινού στρατού και εντείνει την ανάμειξή της σε αυτόν τον πόλεμο, αντί να αρκεστεί στην ανταλλαγή πυρών σε απόσταση 2-4 χιλιομέτρων», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε απάντηση, το Ισραήλ βομβάρδισε βαθύτερα μέσα στο έδαφος του Λιβάνου για να χτυπήσει την πηγή της εκτόξευσης επειδή δεν έχει την πολυτέλεια να στοχοποιούνται τα μάτια του στον ουρανό (τα drones δηλαδή)».

Από την αρχή αυτής της σύγκρουσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ η κατάσταση στα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο- όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ- έχει επιδεινωθεί σημαντικά, αν και σε σημαντικό βαθμό είναι συγκρατημένες ως προς το εύρος και τη γεωγραφία τους, στοχεύοντας κυρίως απομονωμένες περιοχές κοντά στα σύνορα.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται πλέον να διευρύνουν το εύρος των στόχων τους.

Σημειώνεται ότι η Χαμάς έχει ζητήσει περισσότερη υποστήριξη από τη Χεζμπολάχ και περισσότερη δραστηριότητα κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ. Όσο περισσότερο φλέγεται αυτό το μέτωπο, στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους Ισραηλινούς –τουλάχιστον από τη σκοπιά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ– να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό