Skip to main content

«Δεν μπορούσε να τελειώσει τη δουλειά»: Ταϊλανδός περιγράφει πώς βγήκε ζωντανός από την επίθεση της Χαμάς

Σπίτι στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, στο νότιο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς. 15/10/2023. Φωτ. REUTERS/Ronen Zvulun

Φέρει βαθύ τραύμα στο λαιμό

Πενήντα τέσσερις Ταϊλανδοί υπήκοοι είναι μεταξύ των πάνω 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σχεδόν όλοι πιστεύεται ότι ήταν εργάτες που απασχολούνταν στις αγροτικές κοινότητες, στο νότιο Ισραήλ, όπου εισέβαλαν στις 7 Οκτωβρίου τα μέλη της Χαμάς δολοφονώντας πάνω από 1.400 άτομα.

Η επίθεση αυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης πυροδότησε την αντίδραση του Ισραήλ που για τρεις εβδομάδες σφυροκοπά αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και από το Σαββατοκύριακο έχει εισέλθει σε μια νέα φάση του πολέμου, με τη διεύρυνση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την Χαμάς, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει ξεπεράσει τους 8.000.

Η Ταϊλάνδη πλήρωσε επίσης υψηλό φόρο αίματος στην επίθεση. 24  Ταϊλανδοί έχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους και 21 αγνοούνται.

Μιλώντας στο CNN, ο 30χρονος Withawat Kunwong από την Ταϊλάνδη περιγράφει πώς έζησε ο ίδιος την σφαγή.

Εργαζόταν σε αγρόκτημα στο κιμπούτζ Χόλιτ, μια αγροτική κοινότητα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Kunwong φέρει βαθύ τραύμα στο λαιμό.  Η πληγή του είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση του φόβου και του τραύματος που υπέστη στις 7 Οκτωβρίου, λέει χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας την στιγμή της επίθεσης, αναφέρει ότι έκανε livestreaming από την φάρμα όταν ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις και πυκνά μαύρα νέφη καπνού έπνιξαν τον αέρα.

Όπως αναφέρει, κρυβόταν για ώρες εκείνη την ημέρα, αλλά τον εντόπισε ένας άνδρα που ήταν ντυμένος με πολιτικά ρούχα, ο οποίος προσπάθησε να του κόψει το λαιμό με ένα κουζινομάχαιρο, αφού «αρνήθηκε να παραδοθεί».

Ακολούθησε άγριος καυγάς. Ο μαχητής της Χαμάς τον θεώρησε τελειωμένη υπόθεση, νεκρό, καθώς βρισκόταν στο έδαφος να αιμορραγεί βαριά από την πληγή στο λαιμό του. Τελικά τον βρήκαν και τον φρόντισαν άλλοι μετανάστες εργάτες.

Κατάφερε να επιζήσει, πιστεύει, επειδή το μαχαίρι ήταν αμβλύ και σπασμένο. «Δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη δουλειά», λέει. «Αυτός ο τραυματισμός εξακολουθεί να πονάει, αλλά νιώθω περισσότερο τον πόνο μέσα μου».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό