Skip to main content

Γάζα: Το σχέδιο του Ισραήλ αφήνει «το μεγάλο σόου» για αργότερα

Καπνός πάνω από τη Γάζα, όπως φαίνεται από τα σύνορα με το Ισραήλ. REUTERS/Evelyn Hockstein

Τι ξέρουμε και τι όχι για την δεύτερη φάση του πολέμου- Πώς ο στρατός μαθαίνει τη «νέα Χαμάς»

Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τη δεύτερη φάση της επίθεσής του για την καταστροφή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μια σύγκρουση που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιέγραψε ως «δεύτερο πόλεμο για την ανεξαρτησία» της χώρας του.

Τα ισραηλινά στρατεύματα βρίσκονται εντός της περιμέτρου της Γάζας. Ερευνούν, καθαρίζουν την περιοχή και επιδίδονται σε μάχες με τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Για την ώρα όμως γνωρίζουμε μόνο αυτά, όπως σημειώνει η Washington Post. Οι πρώτες κινήσεις του Ισραήλ, ακόμη και οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της χερσαίας επίθεσης του στρατού ενέχουν σημαντικό βαθμό μυστικότητας, παρατηρεί.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις συνοδεύτηκαν από «τις πιο έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς» από την έναρξη του πολέμου πριν από τρεις εβδομάδες. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ισραήλ εκδίδουν συνοπτικές ανακοινώσεις με πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στο πεδίο.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε την Κυριακή σύντομα ασπρόμαυρα βίντεο που δείχνουν τανκς, τεθωρακισμένες μπουλντόζες και στρατιώτες να προωθούνται μέσα στη Γάζα.

Ωστόσο, αν και προκύπτει ένα γενικό περίγραμμα, δεν είναι γνωστός ο αριθμός όμως των στρατιωτών, οι μονάδες τους, το πυροβολικό που διαθέτουν, το πόσο έχουν εισχωρήσει στη Γάζα ή  πού βρίσκονται ακριβώς.

Τι ξέρουμε

  • Ισραηλινά τανκς και στρατιωτικές μπουλντόζες έχουν εισέλθει στο έδαφος.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στο θύλακα στη διάρκεια της νύχτας.
  • Είναι κάτι διαφορετικό από τις «στοχευμένες» επιδρομές που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στραυός την περασμένη εβδομάδα, στις οποίες συμμετείχαν μικρές, επίλεκτες μονάδες που γύρισαν πίσω στο Ισραήλ στο τέλος της αποστολής τους.
  • Είναι η αρχή μιας σύγκρουσης που σύμφωνα με τους Ισραηλινούς θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις- σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές- αντί να επιλέξουν μια μαζική επίθεση, φαίνεται ότι προτιμούν τη σταδιακή, αργή και προσεκτική προώθηση στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μίλι προς μίλι, αλλά 100 γιάρδες τη φορά, αναζητώντας και καταστρέφοντας παγίδες της Χαμάς, σήραγγες γύρω από την περίμετρο και προετοιμασία διαδρόμων για τη γρήγορη ανάπτυξη αρμάτων μάχης και στρατευμάτων στην περιφέρεια της πόλης της Γάζας.

Η Γάζα έχει μήκος μόνο 25 μίλια και πλάτος έξι μίλια. Επί του παρόντος, τα ισραηλινά στρατεύματα επιχειρούν ως επί το πλείστον στις άκρες του στενού θύλακα- στις βόρειες και ανατολικές παραμεθόριες περιοχές- σε αγροκτήματα και άδεια χωριά, και γύρω από το πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα, εξηγεί ο Michael Milshtein, επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και πρώην ανώτερο μέλος της αμυντικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Τι δεν ξέρουμε

Τι θα γίνει όμως όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέλθουν στην πόλη της Γάζας και στους πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς προσφύγων που την περιβάλλουν;

Αρκετοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Milshtein, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, προβλέποντας σφοδρή και αιματηρή αστική μάχη και αναφέροντας μία λέξη: Φαλούτζα.

Η μάχη της Φαλούτζα, στο Ιράκ, μεταξύ των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των ιρακινών ανταρτών το 2004 έμεινε στην ιστορία ως «μία από τις σφοδρότερες  μάχες μέσα στον αστικό ιστό, από την τη μάχη του Χουέ στο Βιετνάμ, το 1968». Άφησε 95 Αμερικανούς στρατιώτες και πάνω από χίλιους Ιρακινούς νεκρούς.

Το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τα στρατεύματά του επιτέθηκαν σε μαχητές της Χαμάς που έβγαιναν από το φρεάτιο μιας σήραγγας μέσα στη Γάζα κοντά στο πέρασμα Ερέζ στο βορρά.

«Μετά την ταυτοποίηση, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν τους τρομοκράτες, σκοτώνοντας και τραυματίζοντάς τους», ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η λέξη που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί για να περιγράψουν την στρατηγική τους  είναι «σταδιακός». Ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε την Κυριακή ότι συνεχώς και σταδιακά προστίθενται όλο και περισσότεροι στρατιώτες, «σύμφωνα με το σχέδιο».

Ο Χαγκάρι αναφέρεται στο σχέδιο τριών φάσεων που περιέγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ στις 20 Οκτωβρίου, σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Το σχέδιο περιλαμβάνει, πρώτον, αεροπορικές επιδρομές και άλλους «ελιγμούς» που έχουν σκοπό να σκοτώσουν ηγέτες των μαχητών και να εξαλείψουν τις υποδομές της Χαμάς. Ακολουθούν επιχειρήσεις «χαμηλότερης έντασης» «με στόχο την εξάλειψη των «θύλακων αντίστασης»  και, τέλος, έρχεται «η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η  άρση της ευθύνης του Ισραήλ για τη ζωή στη Λωρίδα και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ».

Το «σχέδιο Πολιορκίας της Γάζας»

Λίγο διαφορετικό και σίγουρα πιο λεπτομερές ακούγεται το σχέδιο που περιέγραψε το Σάββατο ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ. Το «σχέδιο Πολιορκίας της Γάζας», όπως το ονόμασε, προβλέπει ο ισραηλινός στρατός να «πνίξει τα μέλη της Χαμάς στις σήραγγές τους», ενώ το Ισραήλ θα καταλάβει μια «λωρίδα ασφαλείας» μέσα στη Γάζα έως ότου οι δυνάμεις της Χαμάς παραδοθούν και απελευθερώσουν όλους τους ομήρους.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρέπει «να ενεργήσει με τον τρόπο που η Χαμάς περιμένει από εμάς να ενεργήσουμε». Είπε επίσης ότι η δημοσιοποίηση του σχεδίου θα «τρομάξει και αγχώσει τους ηγέτες της Χαμάς και θα είναι καταλύτης στο να φέρει αποτελέσματα».

Υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να χωρίσει τη Λωρίδα της Γάζας στη μέση, ελέγχοντας τον βόρειο τομέα και αφήνοντας τους αμάχους να φύγουν προς τα νότια, έως ότου «αφοπλιστεί μονομερώς η Χαμάς και απελευθερώσει όλους τους ομήρους».

Αναγνώρισε βέβαια ότι όλο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια.

Δεν είναι, ωστόσο, σαφές εάν ο ισραηλινός στρατός συμμερίζεται το όραμα του Μπένετ.

Η τακτική του στρατού

Οι Ισραηλινοί που βρίσκονται μέσα στη Γάζα φαίνεται να επιδιώκουν δύο τακτικούς στόχους, υποστηρίζει ο Yoel Guzansky, πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και πλέον ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας:

  • να εντοπίσουν και να καθαρίσουν παγίδες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και οποιαδήποτε άλλα φυσικά ή ανθρωπογενή εμπόδια για την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού στρατευμάτων,
  • και, πιο εννοιολογικά, να δώσουν στο Ισραήλ την ευκαιρία να μάθει για τον εχθρό του.

«Αν προωθηθείς λίγο, μπορείς να προκαλέσεις τους μαχητές, να τους αναγκάσεις να βγουν από την κρυψώνα τους, μπορείς να τους αρνηθείς κάθε είδους δυνατότητες και να προετοιμαστείς για το μεγάλο σόου αργότερα», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι μαχητές μάχονται τις ισραηλινές δυνάμεις θα παρέχει ενδείξεις για τη «νέα Χαμάς» – πώς πολεμά, πού κρύβεται, ποιες δυνατότητες, όπλα και τακτικές έχει».

Σε αυτή τη φάση η επίθεση επικεντρώνεται στον καθαρισμο των δρόμων, διαπιστώνει και ο Kobi Michael, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ. «Κάθε βράδυ οι επιδρομές γίνονται όλο και πιο βαθιά και καθαρίζουμε όλες τις διαδρομές από τα σύνορα προς την πόλη της Γάζας».

«Οι καθαρισμένοι χώροι στρώνοουν το δρόμο για τη μαζική χερσαία εισβολή, που είναι η τρίτη φάση της επιχείρησης. Αυτή είναι η σταδιακή δράση αυτού του πολέμου», σημειώνει, εκτιμώντας πως σε αυτό το σημείο τα ισραηλινά στρατεύματα δεν εισέρχονται στις σήραγγες της Χαμάς.

«Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε στα τούνελ, 30, 40 μέτρα κάτω από το έδαφος. Αλλά έχουμε, υποθέτω, κάποια δημιουργικά μέσα και τρόπους που θα μας επιτρέψουν να καταστρέψουμε αυτές τις σήραγγες όπου κρύβονται μέσα τρομοκράτες της Χαμάς».

Αντίθετα, ο Ben Milch που υπηρέτησε ως μηχανικός μάχης στον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 στη Λωρίδα της Γάζας και συμμετείχε στην καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι κινούνται με τις χερσαίες δυνάμεις σιγά σιγά. Θα φανταζόμουν ότι μέρος αυτού είναι – από την άποψη της μηχανικής – να καθαριστούν οι σήραγγες για να περιοριστεί η ικανότητα της Χαμάς να αναδύεται εντός του Ισραήλ και πίσω από τους στρατιώτες μας στήνοντας ενέδρες».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό