Skip to main content

Ισραήλ: «Η χειρότερη από όλες τις νύχτες»- Αγωνία για τους ομήρους, συνάντηση των οικογενειών με τον υπ. Άμυνας

Τοιχογραφία για την άμεση επιστροφή των ομήρων στη Χάιφα του Ισραήλ. REUTERS/Shir Torem

«Το να φέρουμε τους ομήρους πίσω είναι μια υπέρτατη εθνική αποστολή»

Η τύχη των πάνω από 200 ομήρων που έχουν στα χέρια τους η Χαμάς και άλλες ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας έχει θεωρηθεί ένας παράγοντας που πιθανώς έχει «φρενάρει» τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Το να φέρουμε τους ομήρους πίσω είναι μια υπέρτατη εθνική αποστολή», είπε στην τελευταία του ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Την ίδια ώρα όμως οι ισραηλινές δυνάμεις ανεβάζουν ρυθμό στις επιχειρήσεις τους, σφυροκοπώντας τον θύλακα από αέρος, ξηράς και θάλασσας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν θορυβήσει τις οικογένειες των ομήρων, ζητώντας να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του συμβούλιο. Η ανησυχία τους είναι ότι οι όμηροι κινυδνεύουν επίσης από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Μέχρι στιγμής, η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις. Επίσης, την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν σκοτώσει περίπου 50.

Σε ανακοίνωσή τους οι οικογένειες των ομήρων ανέφεραν ότι η χθεσινή νύχτα «ήταν η χειρότερη από όλες». «Ανησυχία, απογοήτευση και ιδιαίτερα τεράστιος θυμός που κανείς από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο δεν μπήκε στον κόπο να συναντηθεί με τις οικογένειες των απαχθέντων για να τους εξηγήσει ένα πράγμα – εάν η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των 229 απαχθέντων στη Γάζα», δήλωσαν.

Λίγο αργότερα ανανοικώθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ θα συναντηθεί τελικά με οικογένειες ομήρων την Κυριακή.

Ρωσικά μέσα: Η Χαμάς προσπαθεί να εντοπίσει Ρώσους ομήρους στη Γάζα για να τους απελευθερώσει

Η Χαμάς προσπαθεί να εντοπίσει οκτώ Ρωσο-ισραηλινούς πολίτες που είναι βρίσκονται στα χέρια της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας, προκειμένου να τους απελευθερώσει κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, ανέφεραν το Σάββατο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Από τη ρωσική πλευρά, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, λάβαμε μια λίστα πολιτών που έχουν διπλή υπηκοότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της Χαμάς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Ψάχνουμε αυτούς τους ανθρώπους… Είναι δύσκολο, αλλά ψάχνουμε. Και όταν τους βρούμε, θα τους αφήσουμε να φύγουν», πρόσθεσε.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό