Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση των ισραηλινών δυνάμεων που σφυροκοπούν αδιάκοπα της Λωρίδα της Γάζας για είκοσι μέρες. Το Ισραήλ έχει κηρύξει τον πόλεμο στην τρομοκρατική οργάνωση και, όπως φαίνεται, είναι προ των πυλών για την χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα. Η χθεσινή περιορισμένη χερσαία επιχείρηση που διεξήγαγε τη νύχτα στη βόρεια Γάζα θεωρείται πρόβα για την πλήρη εισβολή, που όμως έχει καθυστερήσει.
Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν ένα κώλυμα: την τύχη των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Άλλωστε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του στρατού, οι αιχμάλωτοι αποτελούν προτεραιότητά του.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ισραηλινού στρατού, ο αριθμός των αιχμαλώτων ανέρχεται σε 224 και ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω. Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί τέσσερις και γίνονται διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση του Κατάρ να αφεθεί μεγαλύτερος αριθμός.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με την Χαμάς, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των νεκρών αιχμαλώτων στη Γάζα, λόγω των ισραηλινών επιδρομών. Όπως έκανε γνωστό σήμερα εκπρόσωπος της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 50.
Οι όμηροι είναι ένα πιεστικό ζήτημα για το Ισραήλ, και η καθυστέρηση της χερσαίας εισβολής στη Γάζα θεωρείται ότι συνδέεται με την τύχη τους. Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αιχμαλώτους, πραγματοποιώντας μικρές επιχειρήσεις μέσα στον θύλακα αλλά και μοιράζοντας φυλλάδια στους Παλαιστίνιους ζητώντας την συνδρομή τους. Αλλά και με ένα άλλο τρόπο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται πηγές της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας και έναν Ισραηλινό κυβερνητικό αξιωματούχο, οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ προσεγγίζουν εταιρείες spyware, μεταξύ αυτών και του κατασκευαστή του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι NSO και Candiru συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανάμεσα στις πολλές εταιρείες λογισμικού που συμμετέχουν στην προσπάθεια, και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, είναι οι NSO- που κατασκευάζει το Pegasus- και Candiru. Και οι δύο βρίσκονται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και καλούνται να αναβαθμίσουν γρήγορα τις spyware ικανότητές τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά την εμπλοκή αυτών των εταιρειών, υποστήριξε ότι οι εταιρείες Rayzone και Paragon συνδράμουν επίσης στις προσπάθειες εντοπισμού των ομήρων.
Το Bloomberg σημειώνει επίσης ότι αν και το Ισραήλ δεν διέκοψε ποτέ δημοσίως τους δεσμούς τους με τις NSO και Candiru, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέλυσαν ορισμένους από τους υπαλλήλους τους μετά την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες από τις ΗΠΑ επειδή κρίθηκε ότι βοήθησαν αυταρχικά καθεστώτα να παρακολουθούν δημοσιογράφους και αντιφρονούντες.
Πλέον όμως η αναμένεται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα επανεξετάσει την προσέγγισή της για αυτές τις εταιρείες, σύμφωνα με τον Gabi Siboni, ειδικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας και στρατιωτικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ. «Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ σχετίζεται με τον κυβερνοχώρο», είπε ο Siboni. «Περιμένω ότι θα διατεθεί μεγαλύτερος προϋπολογισμός σε αυτόν τον τομέα».
Το λογισμικό Pegasus
Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της NSO πωλείται σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να χακάρουν κινητά τηλέφωνα και να καταγράφουν κρυφά email, τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα γραπτού κειμένου.
Η Διεθνής Αμνηστία, το Citizen Lab και η Forensic Architecture το 2021 τεκμηρίωσαν τη χρήση του spyware σε πάνω από 60 περιπτώσεις για να στοχεύουν επικριτές της κυβέρνησης σε χώρες όπως η Ρουάντα, το Τόγκο, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Ινδία.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε τη NSO και την Candiru στη μαύρη λίστα εκείνη χρονιά, απαγορεύοντάς τους να κλείνουν εξαγωγικά συμβόλαια από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό ανάγκασε το Ισραήλ να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των χωρών όπου μπορούν να πωληθούν νόμιμα αυτές οι τεχνολογίες.
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό