Skip to main content

Πρόβα του Ισραήλ για την χερσαία εισβολή αλλά και πράξη αυτοσυντήρησης για τον Νετανιάχου

REUTERS/Ronen Zvulun/Pool/File Photo

«Τα πάντα σχετικά με την πορεία μέχρι την εισβολή αφορούν τον ίδιο όσο και το Ισραήλ»

Η νυχτερινή χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας ήταν μεν περιορισμένη αλλά ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη εισβολή στο παλαιστινιακό έδαφος που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 7 Οκτωβρίου.

Η επιχείρηση, που είχε διάρκεια «αρκετές ώρες» σύμφωνα με τον στρατό, ετοιμάζει το έδαφος για την πλήρους κλίμακας εισβολή που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ προκειμένου να εξαλείψει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς που εισέβαλε στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους και απάγοντας πάνω από 200.

Το Ισραήλ φαίνεται να παίρνει τον χρόνο του πριν από την εισβολή. Η αναβολή αυτή μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει να καθυστερήσει η χερσαία εισβολή ώστε το Πεντάγωνο να μπορεί να στείλει εξοπλισμό αεράμυνας στην περιοχή, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, που διέψευσε ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους ομήρους και τις διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού αιχμαλώτων που είναι σε εξέλιξη.

Αυτός ο χρόνος δίνει μια «χώρο» στις ισραηλινές δυνάμεις για καλύτερο συντονισμό και προετοιμασία, δίνει όμως και μια «ανάσα» στον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το BBC.

Ο Νετανιάχου ηγείται μιας χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Αυτό από μόνο του συνεπάγεται τεράστιο άγχος, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπιζε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στη επικράτεια του Ισραήλ- λόγω της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις και δίχασε την χώρα.

Μπορεί η επίθεση της Χαμάς να συσπείρωσε τους Ισραηλινούς με το γενικό αίσθημα να ζητάει την καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τον Νετανιάχου. Οι θηριωδίες ένωσαν του Ισραηλινούς αλλά δεν τους συσπείρωσαν γύρω από το πρόσωπο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τονίζει το BBC.

«Ναι, έχει μερικούς αφοσιωμένους πιστούς. Αλλά υπάρχουν μερικές πολύ θορυβώδεις φωνές που πιστεύουν ότι είναι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος, ότι διέλυσε τη χώρα επιδιώκοντας ιδεολογικούς στόχους για εδάφη στη Δυτική Όχθη και για να διατηρήσει τη θέση του στην εξουσία», σημειώνει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι δικάστηκε δικάζεται για πολύ σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά που μπορεί να τον οδηγήσουν ακόμη και στη φυλακή.

«Έτσι, οι εχθροί του θα έλεγαν ότι τα πάντα για τον Νετανιάχου είναι μια τεράστια πράξη πολιτικής αυτοσυντήρησης – και τα πάντα σχετικά με την πορεία μέχρι την εισβολή αφορούν τον ίδιο όσο και το Ισραήλ».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό