Skip to main content

Μέσα στη «μικρή Γάζα»: Η πόλη προσομοίωσης στην έρημο, στην οποία ετοιμάζονται οι Ισραηλινοί για τη χερσαία εισβολή

Η «Μικρή Γάζα» – Πηγή φωτογραφίας: Wall Street Journal

Η WSJ παρουσιάζει το «αντίγραφο» στο οποίο εκπαιδεύονται οι στρατιώτες για να αντιμετωπίσουν την «κόλαση» της Γάζας

Στο νότιο Ισραήλ εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες περιμένουν το πράσινο φως από πολιτικούς και διοικητές για να κάνουν αυτό για το οποίο εκπαιδεύονται: να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας για μία χερσαία επέμβαση, που όπως προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας θα μπορούσε να κρατήσει και μήνες.

Είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν μία τσιμεντένια ζούγκλα, με ελεύθερους σκοπευτές, έτοιμους να πεθάνουν «μαχητές», παγίδες και έναν υπόγειο λαβύρινθο. Υπάρχει σχετικός χώρος προσομοίωσης στον οποίο προετοιμάζονται για τη χερσαία επέμβαση.

Τζαμιά, πολυκατοικίες και παράγκες

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η Wall Street Journal εξηγεί πως ο ισραηλινός στρατός έχτισε ένα αντίγραφο μίας παλαιστινιακής πόλης με το παρατσούκλι «Μικρή Γάζα» σε βάση του στην έρημο Νεγκέβ, όπου οι στρατιώτες εκπαιδεύονται για μάχη ενάντια σε ένοπλους τρομοκράτες σε στενούς δρόμους και σε έναν λαβύρινθο από σήραγγες.

Το απόγευμα της Τετάρτης, μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών συμμετείχε σε άσκηση διείσδυσης σε αυτό τον χώρο προσομοίωσης. Κινήθηκαν ανάμεσα σε μιναρέδες που προεξείχαν από τζαμιά και ορθογώνια, λευκά σπίτια, μερικά ζωγραφισμένα με γκράφιτι που απεικονίζουν τον αείμνηστο, Γιάσερ Αραφάτ, με νεαρούς άνδρες να τους πετάνε πέτρες και  μαχητές της Χαμάς να πυροβολούν ασταμάτητα.

Εξασκήθηκαν στο να μεταφέρουν τραυματίες στρατιώτες έξω από το χωριό και στο να εντοπίζουν τρομοκράτες – ελεύθερους σκοπευτές, που τους στόχευαν από τα παράθυρα των κτιρίων.

Η μικρή Γάζα, που χτίστηκε το 2006 και επίσημα είναι γνωστή ως Αστικό Κέντρο Εκπαίδευσης, ανήκει στις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις. Οι 600 δομές της, από συγκροτήματα οκτώ ορόφων μέχρι παράγκες και σχολεία, έχουν σκοπό να προετοιμάσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες να πολεμήσουν τους εχθρούς σε «πραγματικές συνθήκες».

Να σημειωθεί ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν μια παρόμοια βάση στο βορρά, η οποία προσομοιάζει σε πόλη του Λιβάνου.

Ο χρόνος της επέμβασης

Το Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, έχει συμφωνήσει σε αίτημα των Η.Π.Α. να καθυστερήσει την πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή του στη Γάζα, ώστε το Πεντάγωνο να μπορεί να στείλει εξοπλισμό αεράμυνας στην περιοχή. Μάλιστα σήμερα το πρωί τανκς εισέβαλαν στο βόρειο τμήμα της Γάζας για μικρής κλίμακας επιχειρήσεις και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Αξιωματούχοι του στρατού είπαν ότι θα ήταν αδύνατο να εξουδετερωθούν οι δυνατότητες της Χαμάς χωρίς να εισέλθουν στη Γάζα. Οι αποθήκες όπλων και ο εξοπλισμός είναι κρυμμένοι γύρω από τη λωρίδα ή σε υπόγειες σήραγγες, όπως εξηγούν στη WSJ. Επειδή η λωρίδα είναι τόσο στενή – πλάτος 4 μιλίων γύρω από την πόλη της Γάζας – στρατεύματα θα παραμένουν και στα σύνορα. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε πόλεμο σήμερα για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», τονίζουν.