Επιπλέον 35 στρατιώτες θα αναπτύξει η Βόρεια Μακεδονία στο Κόσοβο, βάσει απόφασης του ΝΑΤΟ, να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων στους 101, στην πρώην σερβική επαρχία, μετά το σοβαρό επεισόδιο στις 24 Σεπτεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο.
Οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά το επεισόδιο της 24ης Σεπτεμβρίου στο χωριό Μπάνισκα του βορείου Κοσόβου, όταν μία ένοπλη ομάδα Σέρβων επιτέθηκε σε αστυνομική μονάδα του Κοσόβου, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό. Άλλοι τρεις ένοπλοι Σέρβοι δράστες σκοτώθηκαν στη συνέχεια στην ανταλλαγή πυροβολισμών.
Από την αρχή, η Πρίστινα κατηγόρησε το Βελιγράδι για αυτή την επίθεση, κάτι που η Σερβία αρνείται.
Η στρατιωτική δύναμη της KFOR αριθμεί περίπου 4.500 μέλη τα οποία προέρχονται από 21 χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ και έξι χώρες εκτός βορειοατλαντικής συμμαχίας. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στο βόρειο Κόσοβο, η διοίκηση του ΝΑΤΟ αποφάσισε την αύξηση της δύναμης με την αποστολή εξακοσίων περίπου στρατιωτών από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία.
Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Μέχρι στιγμής αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες.
Στο Κόσοβο, με συνολικό πληθυσμό 1,8 εκατ. κατοίκους, κυρίως Αλβανούς Κοσοβάρους, ζουν περίπου 120.000 πολίτες που δηλώνουν Σέρβοι.
Αρκετοί Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο εθνικό και θρησκευτικό λίκνο της πατρίδας τους. Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου παραμένει γενικά πιστή στο Βελιγράδι.
Πηγή: ΑΜΠΕ