Skip to main content

Ιορδανία: Το πιο προσιτό μέρος στη Μέση Ανατολή για να τιμωρήσει κανείς τις ΗΠΑ και τη Δύση

Ιρανικά όπλα πλημμυρίζουν και την Δυτική όχθη - Η Ιορδανία στο «μάτι του κυκλώνα»

Πολύ πριν οι μαχητές της Χαμάς εξορμήσουν από το προπύργιό τους στη Γάζα για να σφαγιάσουν δεκάδες πολίτες το Ιράν και οι σύμμαχοί του είχαν εντείνει τις προσπάθειες για τη λαθραία εισαγωγή όπλων σε ένα άλλο τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών, τη Δυτική Όχθη.

Χρησιμοποιώντας εμπορικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μυστικές αεροπορικές πτήσεις και μια χερσαία διαδρομή που διασχίζει εκατοντάδες μίλια και τουλάχιστον τέσσερα κράτη η επιχείρηση λαθρεμπορίου εγείρει τον κίνδυνο μιας νέας ανάφλεξης στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

Αποτελεί επίσης μια αυξανόμενη απειλή για την Ιορδανία, σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ που συνορεύει με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη και αγωνίζεται να περιορίσει την αυξανόμενη ροή ναρκωτικών και όπλων.

“Το Ιράν θέλει να μετατρέψει την Ιορδανία σε περιοχή διέλευσης όπλων που πηγαίνουν στο Ισραήλ”, δήλωσε ο Amer Al-Sabaileh, ιδρυτής της Security Languages,  δεξαμενής σκέψης κατά της τρομοκρατίας στο Αμμάν. “Αλλά η ανησυχία είναι ότι τα όπλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στην Ιορδανία. Πού είναι το πιο προσιτό μέρος στη Μέση Ανατολή για να τιμωρήσει κανείς τις ΗΠΑ και τη Δύση; Στην Ιορδανία”, δήλωσε.

Τα όπλα  περιλαμβάνουν ιρανικά αντίγραφα αμερικανικών ναρκών κατά προσωπικού Claymore, τουφέκια επίθεσης τύπου M4, TNT και άλλα εκρηκτικά και όπλα, σύμφωνα με  ανώτερο Ιορδανό αξιωματούχο.

Ο κύριος όγκος των ιρανικών όπλων προς τους Παλαιστίνιους πηγαίνει στη Δυτική Όχθη, ιδίως στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, την  μαχητική ομάδα που συμμαχεί με τη Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας της Ιορδανίας, που τόνισε ότι τα δίκτυα λαθρεμπόρων όπλων, με τη βοήθεια της συριακής κυβέρνησης και των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών, όπως η Χεζμπολάχ, αυξάνονται.

“Η ροή όπλων έχει πραγματικά αυξηθεί, ειδικά κατά το τελευταίο έτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ιράν έχει επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στη Δυτική Όχθη καθώς προσπαθεί να εξοπλίσει κάποιες από τις ομάδες εκεί, ειδικά την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία είναι ο πιο άμεσος εταίρος του Ιράν”, δήλωσε ο Michael Horowitz, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Le Beck International, μιας εταιρείας συμβούλων για θέματα ασφαλείας με έδρα το Ισραήλ.

 naftemporiki.gr