Skip to main content

Ισραήλ: Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χαμάς- «Ήταν κοντά» στον «Μπιν Λάντεν» της ομάδας

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ποια η θέση του- Με ποιες επιθέσεις έχει συνδεθεί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο διοικητής του τάγματος της Χαμάς στη βόρεια Χαν Γιουνίς, Taysir Mubasher, έπεσε νεκρός μετά από αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Mubasher υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και κατείχε επίσης αρκετές θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων της τρομοκρατικής ομάδας.

«Ο Mubasher έχει μεγάλη εμπειρία στον στρατό και ως διοικητής, διευθύνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις.  Θεωρείται κοντά στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς», αναφέρει το ισραηλινός στρατός σε κοινή δήλωσή του με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ.

Ο Mubasher θεωρείται ότι ήταν πίσω από τη θανατηφόρα επίθεση του 2002 στην προστρατιωτική ακαδημία Atzmona στο Γκας Κατίφ, μεταξύ άλλων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού όταν το Ισραήλ είχε καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας πριν το 2005. Θεωρείται επίσης υπεύθυνος της διείσδυσης της Χαμάς στο Ισραήλ μέσω της παραλίας Ζικίμ το 2014.

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ είναι ο διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ. Είναι γνωστός ως ο Guest (Επισκέπτης), μια αναφορά στη συνήθεια των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Θεωρείται ότι είναι ο άνθρωπος πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης σκότωσαν πάνω από 1.400 Ισραηλινούς και έπιασαν αιχμαλώτους πάνω από 200.

Ειδικοί και αναλυτές τον περιγράφουν ως ένα άνθρωπο-φάντασμα, που για τους Παλαιστίνους είναι ένας νέος Τσε Γκεβάρα ενώ για τους Ισραηλινούς ένας νέος Μπιν Λάντεν. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό