Skip to main content

Ισραήλ: Πώς ο Νετανιάχου στήριξε και γιγάντωσε την Χαμάς

Η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» για να μην δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος

Για χρόνια, οι διάφορες Ισραηλινές κυβερνήσεις, πρωτοστατούντος του Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολουθούσαν τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των Παλαιστινιακών ομάδων, σε μία επιχείρηση που είχε στόχο να αποδυναμώσει τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Στον αντίποδα ενίσχυαν την τρομοκρατική ομάδα Χαμάς.

Η βασική ιδέα ήταν να εμποδιστεί ο Αμπάς – ή οποιοσδήποτε άλλος στην κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης – να προχωρήσει  στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους, αναφέρει σε ρεπορτάζ ο ιστότοπος «The Times of Israel».

Οι ενέσεις μετρητών και οι άδειες εργασίας

Εν μέσω αυτής της προσπάθειας η Χαμάς αναβαθμίστηκε από μια απλή ομάδα σε μια οργάνωση με την οποία το Ισραήλ διεξήγαγε έμμεσες διαπραγματεύσεις μέσω της Αιγύπτου, και στην οποία επετράπη να λαμβάνει ενέσεις μετρητών από το εξωτερικό.

Η Χαμάς συμμετείχε επίσης στις συζητήσεις σχετικά με την αύξηση του αριθμού των αδειών εργασίας που χορηγεί το Ισραήλ στους εργάτες της Γάζας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, θεωρούσαν πως  αυτές οι άδειες, ήταν ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της ηρεμίας.

Προς το τέλος της πέμπτης κυβέρνησης Νετανιάχου, το 2021, εκδόθηκαν περίπου 2.000-3.000 άδειες εργασίας σε κατοίκους της Γάζας. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε στις 5.000 και, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ, αυξήθηκε απότομα στις 10.000.

Από τότε που ο Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2023, ο αριθμός των αδειών εργασίας έχει φτάσει σε σχεδόν 20.000.

Έκαναν τα στραβά μάτια

Επιπλέον, από το 2014, οι κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Νετανιάχου έκαναν ουσιαστικά τα στραβά μάτια σε πυραυλικές επιθέσεις από τη Γάζα.

Τις περισσότερες φορές, η ισραηλινή στρατηγική ήταν να αντιμετωπίζει την Παλαιστινιακή Αρχή ως βάρος και τη Χαμάς ως πλεονέκτημα.

Ο ακροδεξιός MK Bezalel Smotrich, νυν υπουργός Οικονομικών της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Νετανιάχου, και ηγέτης του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού, το είχε ομολογήσει το 2015.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, ο Νετανιάχου διατύπωσε παρόμοια άποψη σε συνεδρίαση του κόμματος του Λικούντ στις αρχές του 2019, όταν είπε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η μεταφορά κονδυλίων στη Γάζα, διότι η διατήρηση του διχασμού μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και της Χαμάς στη Γάζα θα εμπόδιζε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Το ίδιο μήνυμα επαναλαμβανόταν και από δεξιούς αναλυτές.

Όλο και πιο ισχυρή

Ενισχυμένη από αυτή την πολιτική, η Χαμάς γινόταν όλο και πιο ισχυρή μέχρι το “Περλ Χάρμπορ” του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Ένα πράγμα έγινε ξεκάθαρο: Η ιδέα της έμμεσης ενίσχυσης της Χαμάς – υπό την ανοχή σποραδικών επιθέσεων και μικρών στρατιωτικών επιχειρήσεων κάθε λίγα χρόνια – έγινε στάχτη.

Η Χαμάς ισχυροποιήθηκε και εκμεταλλεύθηκε την ομπρέλα της ειρήνης που τόσο επιθυμούσαν οι Ισραηλινοί, ως κάλυψη για την εκπαίδευσή της. Εκατοντάδες Ισραηλινοί πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτή την τεράστια αποτυχία.

naftemporiki.gr