Οι Παλαιστίνιοι, στη Λωρίδα της Γάζας «βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Από την μία η θηριωδία της Χαμάς και από την άλλοι οι βομβαρδισμοί της δίκαιης ανταπόδοσης από το Ισραήλ», δήλωσε ο Ρομπερτ Σατλοφ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής της Ουάσιγκτον για την Εγγύς Ανατολή
Αλλά πολλοί στο Ισραήλ-και όχι μόνο-είναι λιγότερο συμπονετικοί.
Θεωρούν τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας – που υφίσταται έναν εξοντωτικό οικονομικό αποκλεισμό από το Ισραήλ, τα τελευταία 16 χρόνια – ως συνεργούς της Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από τότε που την κατέλαβε το 2007 από αντίπαλες παλαιστινιακές φατρίες.
«Ένα ολόκληρο έθνος είναι υπεύθυνο»
«Ένα ολόκληρο έθνος είναι υπεύθυνο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ στους δημοσιογράφους. «Αυτή η ρητορική περί πολιτών που δεν έχουν επίγνωση και δεν εμπλέκονται, δεν είναι απολύτως αληθινή. Θα μπορούσαν να είχαν ξεσηκωθεί, θα μπορούσαν να είχαν πολεμήσει ενάντια στο σατανικό καθεστώς της Χαμάς».
Το κεντρικό θέμα αυτής της συζήτησης οφείλεται σε αυτό που συνέβη πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Το 2006, η παλαιστινιακή πολιτική οντότητα που δραστηριοποιείται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα διοργάνωσε εκλογές. Κανείς δεν γνώριζε ότι θα ήταν οι τελευταίες εκλογές.
Η ψηφοφορία έλαβε χώρα στον απόηχο μιας ταραχώδους αλληλουχίας γεγονότων: της δεύτερης ιντιφάντα, του θανάτου του επι μακρόν Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και της αποχώρησης, το 2005, των ισραηλινών στρατευμάτων και εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι εκλογές προκάλεσαν νίκη-σοκ για τη Χαμάς, η οποία κέρδισε τις περισσότερες έδρες με περίπου 44% των ψήφων.
Κι όμως η Χαμάς δεν είχε την πλειοψηφία
Η Λάρα Φρίντμαν, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, το οποίο τάσσεται υπέρ της προσέγγισης Ισραηλινών και Παλαιστινίων, σημείωσε πρόσφατα ότι η Χαμάς δεν κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων σε καμία περιοχή της Γάζας. Καθώς τα παιδιά αποτελούν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας, σημαίνει ότι μόνο ένα κλάσμα του σημερινού πληθυσμού της περιοχής ψήφισε υπέρ της Χαμάς.
«Ψήφισαν κατά της διαφθοράς της Φατάχ»
Ωστόσο, η παράταξη, η οποία αναδύθηκε τη δεκαετία του 1980 στη Γάζα (με κάποια ισραηλινή βοήθεια) ως παλαιστινιακό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κέρδισε τις ψήφους πολλών Παλαιστινίων που είχαν κουραστεί από την κλίκα του Αμπάς και των συμμάχων του στο κοσμικό κόμμα Φατάχ.
“Κυρίως ψήφισαν κατά της Φατάχ – κατά της διαφθοράς, κατά του νεποτισμού, κατά της αποτυχίας της ειρηνευτικής διαδικασίας και κατά της έλλειψης ηγεσίας”, δήλωσε τότε στο CNN ο Mustafa Barghouti ανεξάρτητος Παλαιστίνιος πολιτικός.
Ο ρόλος του Μπους
Να σημειωθεί ότι ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε πιέσει να πραγματοποιηθούν οι εκλογές, εν μέσω του ζήλου του να πρωτοστατήσει στην «εκδημοκράτηση» της περιοχής Καθώς η νίκη της Χαμάς γινόταν ξεκάθαρη, ο Μπους δήλωσε ότι η ψηφοφορία αντανακλούσε την απογοήτευση των Παλαιστινίων από την επικρατούσα ηγεσία τους, η οποία είχε εκλεγεί μια δεκαετία πριν στον απόηχο της υπογραφής των συμφωνιών του Όσλο.
Στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο επικράτησε ανησυχία. Μια αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση που αρνιόταν να αφοπλίσει την ένοπλη πτέρυγά της ή να αναθεωρήσει στοιχεία του καταστατικού της που επιδίωκαν την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ είχε εξασφαλίσει δημοκρατική νομιμοποίηση. Όλοι αναρωτιώμασταν στο Πεντάγωνο, «Ποιος στο διάολο το συνέστησε αυτό;» δήλωσε ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας στο Vanity Fair το 2008.
Και μετά ήρθε η καταστροφή
Όπως αποδείχθηκε, η Χαμάς δεν έμελλε να γίνει βραχίονας δημοκρατίας. Οι δυτικές δυνάμεις έκλεισαν προσωρινά την κάνουλα της βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Το Ισραήλ απέκλεισε τη Λωρίδα της Γάζας και συνέλαβε δεκάδες αξιωματούχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων και εκλεγμένων βουλευτών. Το σχίσμα μεταξύ του Αμπάς και της Φατάχ στη Δυτική Όχθη, και της Χαμάς στη Γάζα οδήγησε σε μια αιματηρή σειρά μαχών που οδήγησε την τελευταία να αποσπάσει βίαια τον πλήρη έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007,
Αυτό που ακολούθησε είναι η τραγική πορεία της περασμένης δεκαετίας, με το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα να μπαίνει σε κρίση, το Ισραήλ να θέτει υπό συνθήκες πολιορκίας τη Λωρίδα της Γάζας και να σημειωθούν εκρήξεις θανατηφόρας βίας από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες φατρίες στον θύλακα, με τον άμαχο πληθυσμό να πληρώνει δυσανάλογο τίμημα.
Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα είχαν πιο σημαντικές ανησυχίες από το να εκδιώξουν την ένοπλη φατρία. « Πολλοί κάτοικοι της Γάζας θα προτιμούσαν να μην κυβερνώνται από μαχητές της Χαμάς, αλλά δεν θα μπορούσαν να τους πολεμήσουν, χωρίς σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους, τα μέσα διαβίωσης και τις οικογένειές τους. Εξάλλου, ήταν πολύ απασχολημένοι παλεύοντας να επιβιώσουν από μέρα σε μέρα», έγραψε ο Γιόνα Σεπ στο Intelligencer .
naftemporiki.gr