Skip to main content

Κίνα: Πρώτα «εξαφανίστηκε», έπειτα καρατομήθηκε ο υπουργός Άμυνας

EPA/YURI KOCHETKOV

Σύμφωνα με το Reuters, βρισκόταν υπό έρευνα για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού

Ο Λι Σανγκφού απομακρύνθηκε από την θέση του υπουργού Άμυνας της Κίνας, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Είχε να εμφανιστεί δημόσια εδώ και δύο μήνες, ακολουθώντας το μοτίβο που έχουμε δει και σε άλλες καρατομήσεις αξιωματούχων υψηλού προφίλ στην Κίνα.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, βρισκόταν υπό έρευνα για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Κίνα έχει ήδη απομακρύνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της, Κιν Γκανγκ, και ορισμένους κορυφαίους στρατηγούς. Ο Κιν απομακρύνθηκε επίσης από την εναπομείνασα  θέση του ως κρατικός σύμβουλος στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας, ανέφερε το CCTV την Τρίτη.

Ο Λι ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο και η καρατόμησή του εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα στα υψηλότερα επίπεδα της κινεζικής κυβέρνησης, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι ο ανασχηματισμός που λαμβάνει χώρα στην κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ έχει ανησυχήσει τους επενδυτές σε μια φάση που η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας αποδεικνύεται εύθραυστη.

Η απομάκρυνσή του θα μπορούσε να επιτρέψει την επανέναρξη των στρατιωτικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου με τις ΗΠΑ μετά από αναστολή για περισσότερο από ένα χρόνο, συνεχίζει το αμερικανικό πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είχε απορρίψει τις προτροπές των ΗΠΑ να μιλήσει ο Λι με Αμερικανούς στρατιωτικούς ηγέτες λόγω των κυρώσεων που του επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ.