Skip to main content

Οι Ισραηλινοί κατάσκοποι απέτυχαν. Τώρα τα «5 Μάτια» βλέπουν τρομοκράτες να στρατολογούν στην Ευρώπη

Η απειλή της τρομοκρατίας έχει ενισχυθεί αισθητά στην Ευρώπη μετά την απροσδόκητη «επιτυχία» της φονικής επίθεσης της Χαμάς

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο φως από ισραηλινά μέσα η ακόλουθη πληροφορία: Ο ισραηλινός στρατός δεν περίμενε ποτέ μία τέτοιας κλίμακας επίθεση από τη Χαμάς. Δεν την είχε προβλέψει ούτε στο πιο ζοφερό σενάριο για την εξέλιξη της μακροχρόνιας σύγκρουσής του με την τρομοκρατική οργάνωση.

Οι φημισμένες μυστικές υπηρεσίες της χώρας, Σιν Μπετ και Μοσάντ,  δεν είχαν δώσει την παραμικρή πληροφορία, που να υπονοεί ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί πόσο μάλλον να είναι κοντά.

Τα σημάδια που αγνοήθηκαν

Το χειρότερο δυνατό σενάριο που είχε μελετηθεί (χωρίς κανείς να θεωρεί ότι συγκεντρώνει ικανές πιθανότητες) ήταν μία επίθεση σε 5 έως 7 οικισμούς. Χτυπήθηκαν πάνω από 20 οικισμοί και ένα μουσικό φεστιβάλ με εκατοντάδες νέους.

Σύμφωνα με το Foreign Policy υπήρχε μία δυνατότητα να ελαχιστοποιηθεί η επίθεση στο παρά πέντε – αλλά δεν αξιοποιήθηκε. Τη νύχτα της 6ης Οκτωβρίου, Ισραηλινοί κατάσκοποι εντόπισαν έντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις στα υψηλότερα κλιμάκια της Χαμάς. Αλλά δεν αύξησαν τον βαθμό του συναγερμού στα σύνορα. Δεν θεώρησαν ότι επίκειται επίθεση.

Η κοκαΐνη των φτωχών

Οι λεγόμενοι μαχητές της Χαμάς, όπως συμβαίνει με όλα τα μέλη ομάδων που υπηρετούν τη τζιχάντ, λατρεύουν τον θάνατο. Δεν διστάζουν να σκοτώσουν και δεν φοβούνται να πεθάνουν. Πριν από τις επιθέσεις φέρεται να είχαν πάρει το captagon, ένα ναρκωτικό χάπι που συχνά αποκαλείται και «κοκαΐνη των φτωχών». Στοιχίζει μόλις 3 δολάρια και έχει εξαπλωθεί ταχύτατα στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Το captagon πυροδοτεί εκρήξεις ενέργειας, εγρήγορσης, ψευδαισθήσεις, απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και μια αίσθηση του αήττητου. Βρέθηκε στις τσέπες συλληφθέντων μελών της Χαμάς και φαίνεται να «βοήθησε» στις κτηνωδίες, που διέπραξαν.

Το ναρκωτικό χάπι των 3 δολαρίων που μαστίζει τη Μέση Ανατολή και τρομάζει την Ευρώπη

Η Χαμάς βρίσκεται τώρα στην κορυφή των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με το Counter Extremism Project, η ιδεολογία της οργάνωσης είναι ένα μείγμα ισλαμιστικού εξτρεμισμού και παλαιστινιακού εθνικισμού με πρωταρχικό στόχο την καταστροφή του Ισραήλ. Οι μέθοδοί της περιλαμβάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας, ρουκέτες, φονικές επιθέσεις με πολυβόλα και μαχαίρια και απαγωγές.

Η ένοπλη ομάδα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες. Ωστόσο στον ΟΗΕ δεν έχει καταστεί δυνατή συμφωνία για την ένταξή της στη λίστα της τρομοκρατίας, αφού υπάρχουν χώρες που τη θεωρούν «δύναμη αντίστασης».  Το Κατάρ είναι μεταξύ αυτών και από το 2006, που ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής η Χαμάς, προσφέρει ενέργεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Τουρκία επίσης στηρίζει την οργάνωση.

Ωστόσο τη μεγαλύτερη επιρροή επί της Χαμάς έχει το Ιράν, που τη χρηματοδοτεί απευθείας, την εξοπλίζει και την εκπαιδεύει.

Ο εφιάλτης επιστρέφει και στην Ευρώπη

Τις εβδομάδες μετά τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο 7 και τον πόλεμο, που ξέσπασε, υπήρξε μια ανησυχητική άνοδος της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, με τους επικεφαλής των δυτικών μυστικών υπηρεσιών να προειδοποιούν ότι  τζιχαντιστές και αντισημίτες, εμπνευσμένοι από την τολμηρή επίθεση της Χαμάς, θα μπορούσαν να αναζητούν νέους τρόπους για να επιτεθούν σε δυτικούς στόχους.

«Ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και τους Ταλιμπάν και έχουν έδρα στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, πιθανότατα θα προσπαθήσουν να επιδείξουν τις δικές τους ικανότητες για να εξασφαλίσουν την προσοχή σε ένα πολυσύχναστο πεδίο. Εξάλλου, οι τρομοκρατικές ομάδες χρειάζονται τη δημοσιότητα των επιθέσεων υψηλού προφίλ για να προσελκύσουν νεοσύλλεκτους, μετρητά, όπλα και προστασία» εξηγούν ειδικοί στο Foreign Policy.

Το καμπανάκι από τα 5 Μάτια

Οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών των 5 Ματιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία) συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο στην Καλιφόρνια που διοργάνωσε το FBI και εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση ότι η απειλή επιθέσεων στο έδαφός τους αλλά και στην Ευρώπη έχει αυξηθεί ως άμεσο αποτέλεσμα της εκτυλισσόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει μια αύξηση στις αναφερόμενες απειλές, αλλά η επαγρύπνηση είναι αυξημένη αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως λόγω του ρευστού περιβάλλοντος στη Μέση Ανατολή », δήλωσε ο Κρίστοφερ Ρέι, επικεφαλής του FBI.

Οργανωμένες τρομοκρατικές ομάδες, κρατικοί παράγοντες όπως το Ιράν και ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες θα μπορούσαν να γίνουν πιο ενεργοί. «Μην κάνετε λάθος, αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή», προειδοποίησε.

Και τα ανησυχητικά επεισόδια

Το καμπανάκι αυτό συνέπεσε με την ενίσχυση των επιπέδων συναγερμού σε Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη μετά τη δολοφονία δύο Σουηδών οπαδών ποδοσφαίρου στις Βρυξέλλες από έναν άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες που κατηγορούνται για στρατολόγηση εκ μέρους του Ισλαμικού Κράτους.

Η Γαλλία ανέπτυξε τον στρατό και αύξησε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, καθώς ένας ισλαμιστής μαχαίρωσε έως θανάτου έναν δάσκαλο σε σχολική αίθουσα.

Στο Βερολίνο βρέθηκαν στο στόχαστρο συναγωγές.

Το «απόλυτο χάος» στη Γάζα- Ο στρατός του Ισραήλ «προχωρά στα επόμενα στάδια του πολέμου»