Skip to main content

Μακρόν: «Τεράστιο σοκ» η επίθεση της Χαμάς- Με το Ισραήλ μας ενώνει το πένθος

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στην Ιερουσαλήμ. Christophe Ena/Pool via REUTERS

«Καθήκον» η καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων, είπε στην συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς συνεχίζεται η διπλωματική προσπάθεια των ηγετών ΗΠΑ και Ευρώπης να δείξουν αλληλεγγύη με το Ισραήλ ενώ παράλληλα προτρέπουν τη χώρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στους βομβαρδισμούς της Γάζας.

Ο Μακρόν συνάντησε τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και θα συναντήσει επίσης τους κεντρώους ηγέτες Μπένι Γκαντζ και Γιαΐρ Λαπίντ από την αντιπολίτευση. Αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος κυβερνά τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς και άλλους ηγέτες αραβικών χωρών.

Ο Μακρόν είναι ο τελευταίος δυτικός ηγέτης που πραγματοποιεί επίσκεψη αλληλεγγύης στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά θα είναι ο πρώτος που θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σκοπός της επίσκεψης είναι να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Ισραήλ, να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και να αποτρέψει οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανέφεραν οι σύμβουλοί του στο Reuters.

Μετά την άφιξή του στο Τελ Αβίβ, ο Μακρόν έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας: «Με το Ισραήλ μας ενώνει το πένθος. Τριάντα συμπατριώτες μας δολοφονήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου. Άλλοι εννέα εξακολουθούν να αγνοούνται ή κρατούνται όμηροι».

Επίσης, συναντήθηκε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ με οικογένειες Γάλλων ή Γαλλοϊσραηλινών που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ή κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καθήκον» η καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων

Απευθυνόμενος στα ΜΜΕ στα αγγλικά κατά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο Μακρόν είπε ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα «τεράστιο σοκ» για ολόκληρο τον πλανήτη, «ιδιαίτερα για τη Γαλλία».

«Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι ο πρώτος στόχος που πρέπει να έχουμε σήμερα είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς κανένα δισταγμό», είπε στον πρόεδρο του Ισραήλ και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι παίζει με τις ανθρώπινες ζωές.

Πρόσθεσε ότι θέλει το Ισραήλ να είναι σίγουρο ότι δεν είναι μόνο του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ανέφερε μάλιστα ότι είναι «καθήκον» η καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων, προσθέτοντας ότι οι «στοχευμένες επιχειρήσεις» είναι αναγκαιότητα.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τη χώρα σας και ολόκληρη την περιοχή. Αυτό που συνέβη δεν θα ξεχαστεί ποτέ, σίγουρα. Και θα είμαστε εδώ σήμερα, αύριο και μεθαύριο για ειρήνη και σταθερότητα. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι και ήθελαν να ζήσουν ειρηνικά», υπογράμμισε επίσης.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό