Πάνω από δύο εβδομάδες από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς και στρατολόγησε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας να επανεξεταστεί το εύρος μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα.
Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, που γνωρίζουν τις συζητήσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, μεταδίδει τι η πίεση για αλλαγή προέρχεται από πολλές ανησυχίες. Οι τρεις κυριότερες είναι οι ακόλουθες:
α) από τον φόβο ότι η Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα εισέλθει από τον Βορρά μόλις ξεκινήσει η χερσαία επέμβαση στη Γάζα
β) ανησυχία για την μοίρα των 222 ομήρων
και γ) τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στη Γάζα – ίσως μάλιστα σύντομα- καθώς οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στο μεταξύ. Ωστόσο, η φύση της επιχείρησής τους επανεξετάζεται σε καθημερινή βάση, καθώς ορισμένοι βετεράνοι ασφαλείας ζητούν το Ισραήλ να ανταποκριθεί μεθοδικά και όχι με οργή να εκδικηθεί την επίθεση της Χαμάς που άφησε πίσω της πάνω από 1.400 νεκρούς.
Σαγιερέτ Ματκάλ: Η πιο διάσημη μονάδα διάσωσης ομήρων του Ισραήλ- Θα εμπλακεί στη Γάζα;
«Κανένα κακό δεν προκαλείται από την αναμονή για μια χερσαία επιχείρηση», δήλωσε ο Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, στην τηλεόραση αργά την Κυριακή. «Κάθε μέρα που περνά μας ωφελεί και βλάπτει τη Χαμάς, και όσο περισσότερος χρόνος περνά, τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να μείνουμε μέσα» εκτίμησε.
Η εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, παραμένει ο βασικός στόχος. Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβα Γκάλαντ, επανέλαβεότι ο απώτερος στόχος του Ισραήλ είναι να δημιουργήσει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας» για την περιοχή. Αυτό, ωστόσο, απαιτεί υπομονή, σύμφωνα με τους βετεράνους ασφαλείας.
Άλλοι λένε ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η κίνηση του εδάφους, τόσο πιο πιθανό είναι να μετατοπιστεί στη φύση της, ώστε να επικεντρωθεί περισσότερο σε συγκεκριμένους στόχους παρά σε ευρεία επιχείρηση. Πράγματι, η λέξη που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο είναι «ελιγμός» και όχι «εισβολή».
Απελευθέρωση ομήρων
Οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που επικεντρώνονται σε αλλοδαπούς και διπλής υπηκοότητας πολίτες παίζουν επίσης ρόλο. Οι δυτικές κυβερνήσεις πιέζουν το Κατάρ, το οποίο έχει δωρίσει τεράστια ποσά σε έργα υποδομής στη Γάζα και φιλοξενεί πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς, να εξασφαλίσει την απελεύθερωσή τους.
Οι συνομιλίες σημειώνουν πρόοδο, δήλωσαν στο Bloomberg, αξιωματούχοι υπο καθεστώς ανωνυμίας.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον ισραηλινό σχεδιασμό, προσφέροντας συμβουλές και υποστήριξη, ενώ πιέζουν τους κορυφαίους αξιωματούχους να αντιμετωπίσουν άβολα ερωτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν τις συνέπειες της καταστροφής ενός κινήματος, που είναι ταυτόχρονα πολιτικό, θρησκευτικό και στρατιωτικό, και τον κίνδυνο να καταστραφούν οι σχέσεις του Ισραήλ με αραβικά κράτη, με τα οποία είχε προσέγγιση τα τελευταία χρόνια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι Αμερικανοί προειδοποιούν επίσης για πάρα πολλές απώλειες αμάχων και πιέζουν να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και διαρκούς κινδύνου.
Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν το δικό τους στρατιωτικό προφίλ στην περιοχή, προσθέτοντας δύο στόλους που βασίζονται σε αεροπλανοφόρο, περισσότερα αντιπυραυλικά συστήματα και στρατεύματα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι πρέπει να στείλουν δύο διαφορετικά μηνύματα: Το πρώτο απευθύνεται σε άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ και είναι το ακόλουθο- το Ισραήλ μπορεί να ενεργήσει ακριβώς όπως αυτές αν χρειαστεί και να αναγκάσει τους εχθρούς του να πληρώσουν ένα τρομερό τίμημα.
Το δεύτερο είναι προς την Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές πρωτεύουσες και είναι πως το Ισραήλ μοιράζεται τις αξίες τους για την ανθρώπινη ζωή και δεν είναι σαν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές.
«Είναι ο πολιτισμός ενάντια στη βαρβαρότητα», είπε ο Νετανιάχου στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα. Είμαστε στο πλευρό του πολιτισμού. Πρέπει να ενωθούμε, όλοι μαζί, ενάντια στη Χαμάς».