Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκίνησε μια σειρά κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τον στενό σύμμαχό της Τουρκία, κοντά στην Αρμενία.
Πρόκειται για τα πρώτα στρατιωτικά γυμνάσια που λαμβάνουν χώρα από τότε που το Μπακού ανακατέλαβε την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Αρμένιοι της περιοχής να εγκαταλείψουν τον θύλακα.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε δήλωσή του ότι έως και 3.000 στρατιώτες και των δύο χωρών συμμετέχουν στις ασκήσεις που πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται στο Μπακού, στον αζερικό θύλακα Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Αρμενία και το Ιράν, καθώς και σε «απελευθερωμένα εδάφη» η τοποθεσία των οποίων δεν διευκρινίστηκε και που μπορεί να περιλαμβάνουν το Καραμπάχ ή παρακείμενες αζερικές περιοχές.
Σκοπός τους είναι να «διασφαλίσουν τη συνοχή στη μάχη, να βελτιώσουν τη διοίκηση καθώς και τον επαγγελματισμό των στρατιωτών», σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν.
Οι στρατιώτες θα εξασκηθούν στη χρήση πυροβολικού και αεροπορίας, στην κατασκευή πλωτών γεφυρών και σε προσγειώσεις με αλεξίπτωτα σε εχθρικό έδαφος, ανέφερε ακόμη το υπουργείο.
Η Τουρκία έχει στενούς γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με το Αζερμπαϊτζάν και πρόσφερε στο Μπακού στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που διήρκησε τρεις δεκαετίες με την Αρμενία, με την οποία η Άγκυρα δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν πρόσφατα σηματοδοτήσει την προθυμία τους να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης που θα τερματίσει επίσημα τη σύγκρουσή τους μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και την έξοδο σχεδόν όλων των 120.000 Αρμενίων της περιοχής.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, μαζί με εκείνους της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας, πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στην Τεχεράνη τη Δευτέρα σχετικά με την πρόοδο προς μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ωστόσο, το Μπακού αυτόν τον μήνα κατηγόρησε το Γερεβάν ότι υπονόμευσε την ειρηνευτική διαδικασία με «επιθετική ρητορική».
Το Γερεβάν φοβάται τώρα πως το Αζερμπαϊτζάν, που είναι πιο πλούσιο, καλύτερα εξοπλισμένο και υποστηρίζεται από την Τουρκία, θα επιδιώξει να ενισχύσει το πλεονέκτημά του, κυρίως δελεαζόμενο να συνδέσει με τη βία τον θύλακα του Ναχιτσεβάν στην επικράτειά του, εξαπολύοντας επίθεση στο νότιο τμήμα της Αρμενίας.