Skip to main content

Τι περιλαμβάνει η βοήθεια που έφτασε στη Γάζα – Πώς θα διανεμηθεί

«Σταγόνα στον ωκεανό» λέει ο ΟΗΕ για τη βοήθεια, που προς το παρόν περνάει στον θύλακα.

Άδεια φορτηγά βρίσκονται παρκαρισμένα κατά μήκους κεντρικού δρόμου στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, κοντά δηλαδή στο πέρασμα της Ράφα, που άνοιξε σήμερα, ύστερα από εκκλήσεις και πιέσεις πολλών ημερών.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στη Γάζα, Αμπού Αλούφ, η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί από τα 20 μεγάλα φορτηγά που πέρασαν τα σύνορα, σε αυτά τα μικρότερα φορτηγά προκειμένου να διανεμηθούν ανά τον παλαιστινιακό θύλακα, όπου είναι παγιδευμένοι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άμαχοι σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης.

Από την έναρξη του πολέμου, πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες, το Ισραήλ προέβη σε πλήρη αποκλεισμό της Γάζας, που ελέγχεται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Αυτό σημαίνει ότι κόπηκε η παροχή νερού, ηλεκτρισμού και καυσίμων.

Τι δεν περιλαμβάνει η βοήθεια

Η συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας περιλαμβάνει μόνο νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Δεν περιλαμβάνει καύσιμα, τα οποία θεωρούνται απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων, που είναι ασφυκτικά γεμάτα όχι μόνο από τους χιλιάδες τραυματίες, αλλά και από παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, που έχουν αναζητήσει σε αυτά καταφύγιο. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ούτε επιμέρους προϊόντα, όπως φίλτρα νερού, τα οποία ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης ζητήσει.

Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Ράφα/
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Τεράστιες οι ανάγκες

Μιλώντας νωρίτερα το πρωί στο BBC αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τη βοήθεια που θα περάσει με τα 20 φορτηγά στη Γάζα, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν σε μία περιοχή, που βομβαρδίζεται ανηλεώς επί 14 ημέρες.

Παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών θα επιθεωρήσουν εξονυχιστικά τα φορτηγά, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Τα φορτηγά θα έχουν επίσης σημαία του ΟΗΕ, για την αποφυγή επιθέσεων.