Skip to main content

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα με το βλέμμα στους ομήρους

Η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, μητέρα του Χερς Γκόλντμπεργκ Πόλιν, που πιάστηκε όμηρος από μαχητές της Χαμάς κρατά φωτογραφίες του γιου της. REUTERS/Ammar Awad

Το Κατάρ διαπραγματεύεται για τους ομήρους Το Τελ Αβίβ φέρεται να συμφώνησε να αναβάλλει λίγο ακόμη τη χερσαία επέμβαση

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ασκούν πίεση στο Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή του στη Γάζα για να κερδίσει χρόνο για μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται με μεσολαβητή το Κατάρ. Στόχος να διασφαλιστεί χρόνος για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές

Οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από ΗΠΑ και  Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι λεπτές και θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ναυάγιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξτρεμιστική οργάνωση μπορεί να συμφωνήσει να απελευθερώσει τουλάχιστον μερικούς από τους αμάχους που συνέλαβαν οι «μαχητές» της στη θανατηφόρα επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να απαιτείται από το Ισραήλ να απελευθερώσει κανέναν αιχμάλωτο σε αντάλλαγμα. Ήδη αφέθηκαν δύο Αμερικανίδες ελεύθερες. 

twitter

Το Ισραήλ αρχικά αντιστάθηκε σε νέα αναβολή της μαζικής στρατιωτικής επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς.  Παρόλα αυτά υπό την πίεση πρωτίστως των ΗΠΑ, φαίνεται να δέχθηκε να καθυστερήσει την εισβολή. Δημόσια, το Ισραήλ άλλαξε τον τόνο του στα σχέδια για την επιχείρηση τις τελευταίες ώρες, προτείνοντας μια πιο περιορισμένη προσέγγιση που μπορεί να μειώσει τις απώλειες αμάχων.

Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους

Η Χαμάς συνέλαβε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία προέβη σε κάθε είδους φρικαλεότητες και σκότωσε περισσότερους από 1.400.

Οι όμηροι κρατούνται στη Γάζα, όπου οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και ο αποκλεισμός των προμηθειών έχουν πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση. Περισσότεροι από 20 από τους ομήρους είναι έφηβοι και μικρά παιδιά, ενώ 10 έως 20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός την Παρασκευή. Περιλαμβάνουν δεκάδες πολίτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και άλλων χωρών.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Bloomberg, όπως και η κυβέρνηση του Ισραήλ. Στις 16 Οκτωβρίου, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς είχε πει ότι οι μη Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στο έδαφος».

Οι δηλώσεις Μπάιντεν

«Εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για να απελευθερώσουμε Αμερικανούς πολίτες που συνελήφθησαν όμηροι από τη Χαμάς και δεν σταματήσαμε τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση όσων κρατούνται ακόμη», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας το Κατάρ και το Ισραήλ για τη «συνεργασία τους σε αυτό το έργο».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα έπρεπε να αναβληθεί η χερσαία επιδρομή για να επιτραπούν περισσότερες απελευθερώσεις ομήρων, απάντησε «ναι».

Ο Λευκός Οίκος στη συνέχεια διευκρίνισε: «Ο Μπάιντεν δεν άκουσε σωστά την ερώτηση καθώς βρισκόταν μακριά από τους δημοσιογράφους. Άκουσε αν θέλει να δει περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται».

Η σύντομη ανακοίνωση του Κατάρ

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι «θα συνεχίσει τον διάλογό μας τόσο με τους Ισραηλινούς όσο και με τη Χαμάς και ελπίζουμε ότι αυτές οι προσπάθειες θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση όλων των αμάχων ομήρων από κάθε εθνικότητα».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr