Skip to main content

Μήπως κερδίζει η Χαμάς τον πόλεμο, με νοκ άουτ;

Λωρίδα της Γάζας – REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

«Κερδίζει η πλευρά που επιτυγχάνει τους πολιτικούς της στόχους με όποιο κόστος» λέει ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι - Τι έχει καταφέρει. η ισλαμιστική οργάνωση

Aκόμα κι αν το Ισραήλ καταφέρει να αφοπλίσει τη Χαμάς, θα πρόκειται για ένα στρατιωτικό επίτευγμα. Με τη σφαγή που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ και τις αυξανόμενες απώλειες αμάχων στη Γάζα, η βαθύτερη φιλοσοφία του πολέμου καλύπτεται από την τεράστια ανθρώπινη δυστυχία που επιφέρει.

Αλλά «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα» τονίζει ο Ισραηλινός ιστορικός Γιουβάλ Νόα Χαράρι, με άρθρο του στην Washington Post.

«Καθώς τα πτώματα συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ποιος θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο; Όχι η πλευρά που σκοτώνει περισσότερους, όχι η πλευρά που καταστρέφει περισσότερα σπίτια, ούτε καν η πλευρά που κερδίζει περισσότερη διεθνή υποστήριξη – αλλά η πλευρά που επιτυγχάνει τους πολιτικούς της στόχους» λέει ο Χαράρι, και εξηγεί:

«Η Χαμάς ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο με έναν συγκεκριμένο πολιτικό στόχο: να αποτρέψει την ειρήνη. Μετά την υπογραφή συνθηκών ειρήνης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, το Ισραήλ ήταν στα πρόθυρα της υπογραφής μιας ιστορικής συνθήκης ειρήνης με τη Σαουδική Αραβία . Αυτή η συμφωνία θα ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα του πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου σε ολόκληρη την καριέρα του. Θα είχε ομαλοποιήσει τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και μεγάλου μέρους του αραβικού κόσμου. Κατόπιν επιμονής των Σαουδάραβων και των Αμερικανών, οι όροι της συνθήκης αναμενόταν να περιλαμβάνουν σημαντικές παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους, με στόχο την άμεση ανακούφιση από τα δεινά εκατομμυρίων από αυτούς στα κατεχόμενα και την επανέναρξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Θανάσιμη απειλή η προοπτική της ειρήνης

Η προοπτική της ειρήνης και της ομαλοποίησης ήταν μια θανάσιμη απειλή για τη Χαμάς. Από την ίδρυσή της το 1987, η φονταμενταλιστική ισλαμιστική οργάνωση δεν αναγνώρισε ποτέ το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και δεσμεύτηκε για ασυμβίβαστο ένοπλο αγώνα. Στη δεκαετία του 1990, η Χαμάς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διαταράξει την ειρηνευτική διαδικασία του Όσλο και όλες τις επακόλουθες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ισραηλινές κυβερνήσεις υπό τον Νετανιάχου εγκατέλειψαν όλες τις σοβαρές προσπάθειες να συνάψουν ειρήνη με τις  πιο μετριοπαθείς παλαιστινιακές δυνάμεις, υιοθέτησαν μια ολοένα και πιο επιθετική πολιτική σχετικά με την κατοχή αμφισβητούμενων εδαφών και αγκάλιασαν ακόμη και τις δεξιές μεσσιανικές ιδέες της εβραϊκής υπεροχής .

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το Naftemporiki.gr 

Βιβλικός «κατακλυσμός» ο στόχος

Η Χαμάς γνώριζε ότι η επίθεσή της θα έκανε τους Ισραηλινούς να οργιστούν, ενω παράλληλα ήταν σίγουρη ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί με βία, προκαλώντας τεράστιο πόνο στους Παλαιστίνιους.

Η κωδική ονομασία που έδωσε η Χαμάς στην επιχείρησή της είναι ενδεικτική: al-Aqsa Tufan. Η λέξη “tufan” σημαίνει κατακλυσμός. Όπως ο βιβλικός κατακλυσμός που είχε σκοπό να καθαρίσει τον κόσμο από την αμαρτία, ακόμη και με το κόστος της σχεδόν εξολόθρευσης της ανθρωπότητας, έτσι και η επίθεση της Χαμάς είχε στόχο να προκαλέσει καταστροφή βιβλικής έκτασης.

Θρησκευτικές φαντασιώσεις: Μάρτυρες οι νεκροί

Δεν ενδιαφέρεται η Χαμάς για τα δεινά που προκαλεί αυτός ο πόλεμος στους Παλαιστίνιους αμάχους; Ενώ μεμονωμένοι ακτιβιστές της Χαμάς έχουν σίγουρα διαφορετικά συναισθήματα και συμπεριφορές, η κοσμοθεωρία της οργάνωσης υποτιμά τη δυστυχία των ανθρώπων. Οι πολιτικοί στόχοι της Χαμάς υπαγορεύονται από θρησκευτικές φαντασιώσεις.

Σε αντίθεση με αυτούς των κοσμικών κινημάτων όπως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι απώτεροι στόχοι της Χαμάς δεν είναι αυτού του κόσμου. Για τη Χαμάς, οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ είναι μάρτυρες που απολαμβάνουν την αιώνια ευδαιμονία στον παράδεισο. Όσοι σκοτωμένοι, τόσο περισσότεροι μάρτυρες.

Όσο για αυτόν τον κόσμο, σύμφωνα με τις απόψεις της Χαμάς και άλλων φονταμενταλιστικών μουσουλμανικών ομάδων, ο μόνος βιώσιμος στόχος για μια ανθρώπινη κοινωνία στη Γη είναι η άνευ όρων προσήλωση στα ουράνια πρότυπα αγνότητας και δικαιοσύνης. Επειδή η ειρήνη περιλαμβάνει πάντα συμβιβασμούς σχετικά με αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν δικαιοσύνη, η ειρήνη πρέπει να απορριφθεί και η απόλυτη δικαιοσύνη πρέπει να επιδιωχθεί με οποιοδήποτε κόστος.

Αν οι πολεμικοί στόχοι της Χαμάς είναι πράγματι να εκτροχιάσει την ειρηνευτική συνθήκη Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και να καταστρέψει κάθε πιθανότητα για εξομάλυνση και ειρήνη, τότε κερδίζει αυτόν τον πόλεμο με νοκ-άουτ».

naftemporiki.gr