Την Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, οι πολίτες δεν είχαν πού να κρυφτούν. Ένα λευκό σύννεφο απλώθηκε πάνω από το κεντρικό λιμάνι της Γάζας. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η ομίχλη προήλθε από ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες. Το Ισραήλ απάντησε ότι ο ισχυρισμός ήταν αβάσιμος.
Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα συγκρούσεων η Human Rights Watch είπε ότι το βίντεο και η κατάθεση μαρτύρων «επιβεβαίωναν» τη χρήση λευκού φωσφόρου σε περιοχές αμάχων, μια χρήση του όπλου που οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων πιστεύουν ότι πρέπει να απαγορευτεί ρητά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Washington Post επιβεβαίωσε το βίντεο, το οποίο έδειχνε δύο ισραηλινές οβίδες πυροβολικού των 155 mm να απελευθερώνουν αυτό που φαινόταν να είναι λευκός φώσφορος. Το Ισραήλ εξακολουθεί να απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως «αναμφισβήτητα ψευδείς».
Το Foreign Policy σε ένα explainer παρουσιάζει τα δεδομένα που έχουμε για τον λευκό φώσφορο και γιατί αυτός έχει απαγορευτεί:
Ο λευκός φώσφορος δημιουργεί περισπασμούς του φωτός και του καπνού για να βοηθήσει τα στρατεύματα να κρύψουν τις κινήσεις τους. Συσκευάζεται σε σωλήνα πυροβολικού ή βόμβα με τη μορφή στερεών φωσφορικών πετρωμάτων και εκτοξεύεται από το έδαφος ή τον αέρα, αναφλέγεται κατά την επαφή με το οξυγόνο και θερμαίνεται μέχρι σχεδόν 1.500 βαθμούς Fahrenheit. Ο άλλος κύριος τύπος φωσφόρου, ο κόκκινος φώσφορος, δεν είναι τοξικός.
Εκτοξευόμενα στη Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο με πάνω από 2 εκατ. κατοίκους, τα βλήματα λευκού φωσφόρου έχουν σημαντικές πιθανότητες να χτυπήσουν αθώους περαστικούς. «Κάθε φορά που ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται σε πολυσύχναστες περιοχές αμάχων, ενέχει υψηλό κίνδυνο για βασανιστικά εγκαύματα και ισόβια ταλαιπωρία», δήλωσε στο FP ο Λάμα Φακίχ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Human Rights Watch.
Η εξέλιξη έρχεται καθώς το αστικό πεδίο μάχης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς γίνεται πιο τεταμένο, πιο περιορισμένο και πιο περίπλοκο – και με τον ισραηλινό στρατό να προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τουλάχιστον επτά πυρομαχικά με σημάδια όπως αυτά στα όπλα λευκού φωσφόρου της περασμένης εβδομάδας εμφανίστηκαν τη Δευτέρα στο νότιο Ισραήλ, υποδηλώνοντας ότι και αυτά μπορεί να είναι γεμάτα με τη χημική ουσία. Η εισαγωγή λευκού φωσφόρου στον πόλεμο θα ήταν μια νέα, πολύ άσχημη κλιμάκωση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει βλήματα λευκού φωσφόρου και στο παρελθόν, στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, και ως επικεφαλής της διεθνούς συμμαχίας στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Γιατί δεν θεωρείται χημικό όπλο
Ο λευκός φώσφορος δεν ορίζεται ως χημικό όπλο επειδή η φονικότητά του προέρχεται κυρίως από τη θερμότητά του και όχι από την τοξικότητά του. Αλλά αυτή η διάκριση δεν κάνει καμία διαφορά όταν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να κάψει ιστό μέχρι τα οστά, να προκαλέσει ανεπανόρθωτη αναπνευστική βλάβη και να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων. Ακόμη και μικροτραυματισμοί μπορούν γρήγορα να γίνουν θανατηφόροι εάν δεν αφαιρεθούν όλα τα λευκά πετρώματα φωσφόρου από το σώμα.
Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών «απαγορεύει τη χρήση όπλων που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να βάλουν φωτιά σε αντικείμενα ή να προκαλέσουν εγκαύματα σε αμάχους». Η χρήση του λευκού φωσφόρου θα παραβίαζε επίσης την υποχρέωση των κρατών βάσει άλλων διεθνών νόμων να «λάβουν όλες τις εφικτές προφυλάξεις για να αποφύγουν τραυματισμούς αμάχων και απώλειες ζωών», σύμφωνα με την Human Rights Watch.
Η χρήση του όπλου θα ήταν ένα «πισωγύρισμα» για τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος δήλωσε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ότι θα καταργούσε σταδιακά τη χρήση του υπέρ των βλημάτων καπνού M150 της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τι θα προκαλούσε η χρήση του
Ομάδες για τα δικαιώματα ανησυχούν ότι τα πυρομαχικά γεμάτα με λευκό φώσφορο μπορούν να κάνουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο ανθρώπινο σώμα. «Προκαλούν απολύτως φρικτά εγκαύματα», είπε ο Μπράιαν Κάστνερ, ερευνητής όπλων για την ομάδα κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας που μελετά την ουσία. «Δεν είναι μια παραδοσιακή φωτιά. Είναι μια χημική αντίδραση. Δεν μπορεί να σβήσει με νερό. Και αν ζήσεις μέσα από τα εγκαύματα, είναι ένας τραυματισμός που θα σου αλλάξει τη ζωή».
Και ο φόβος είναι ότι η εκτόξευση λευκού φωσφόρου από βλήματα πυροβολικού, τα οποία μπορούν να χάσουν τους στόχους τους κατά ένα μίλι χώρα, δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο να χτυπήσουν αμάχους. «Δεν είναι μόνο ένας γύρος που χτυπά ένα συγκεκριμένο μέρος. Είναι μια αεροπορική έκρηξη που το εξαπλώνει σε μια περιοχή», είπε ο Castner. Ο Κάστνερ πρόσθεσε ότι τα βλήματα πυροβολικού που εκτοξεύει το Ισραήλ —που πιθανώς μεταφέρουν λευκό φώσφορο— μπορούν να χάσουν περισσότερο από 300 πόδια στην άκρη της αποτελεσματικής εμβέλειάς τους.
Ωστόσο, ακόμη και η νομική γλώσσα στα έγγραφα του ΟΗΕ δημιουργεί κενά. Εκείνοι που τάσσονται υπέρ του να επιτρέπεται στους στρατιώτες να χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο υποστηρίζουν ότι ο πρωταρχικός σκοπός του είναι να χρησιμεύσει ως προπέτασμα καπνού για την κίνηση των στρατευμάτων και όχι να καίει αντικείμενα ή ανθρώπους. Αυτή η απόχρωση θα απέκλειε το χημικό από τους κανονισμούς του ΟΗΕ.
Τα όπλα από λευκό φώσφορο «αντιβαίνουν στο πνεύμα, αν όχι στο γράμμα του νόμου, επειδή το όλο θέμα είναι να αποφευχθεί η περιττή ταλαιπωρία και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων», δήλωσε στο FP η Λέιλα Σαντάτ, πρώην ειδική σύμβουλος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Τα κράτη θα πρέπει να τηρούν το υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όχι το χαμηλότερο δυνατό πρότυπο».
Το ιστορικό
Κατά τη διάρκεια του σχεδόν μηνιαίου πολέμου στη Γάζα το 2008, γνωστή στο Ισραήλ ως Επιχείρηση Cast Lead, ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε περίπου 200 πυρομαχικά λευκού φωσφόρου από το έδαφος στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2009. Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολυάριθμες δομές αμάχων —συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, ενός νοσοκομείου, μιας αποθήκης γεμάτη με προμήθειες βοήθειας και μιας αγοράς— χτυπήθηκαν.
Ο στρατός διαβεβαίωσε τις ομάδες δικαιωμάτων ότι η χρήση του λευκού φωσφόρου στον πόλεμο των 22 ημερών ήταν μόνο ως προπέτασμα καπνού για χερσαίες επιχειρήσεις. Αλλά πολλοί ακτιβιστές συνέχισαν να πιέζουν για την κατάργησή του.
Το 2013, ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε τις θανατηφόρες συνέπειες του λευκού φωσφόρου μετά από μια σειρά από αναφορές για την απαγόρευση της χημικής ουσίας στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ. Σε εκείνο το σημείο, το Ισραήλ είπε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τη χημική ουσία σε κατοικημένες περιοχές εκτός από δύο «εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες». Αυτές οι εξαιρέσεις δεν ήταν γνωστές σε κανέναν άλλον εκτός από τον δικαστή που επέβλεπε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εκείνη την εποχή.
Το FP σημειώνει πως ακόμα κι αν ο λευκός φώσφορος καταγραφόταν ρητά ως απαγορευμένος από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Συμβατικά Όπλα, το Ισραήλ δεν θα ήταν υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του. Αν και τόσο η Γάζα όσο και η Δυτική Όχθη αναγνωρίζουν τη σύμβαση, το Ισραήλ δεν την αναγνωρίζει.