Skip to main content

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες και drones στις αμερικανικές δυνάμεις

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μια σειρά επιθέσεων που στοχεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ

Ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν στρατιωτική βάση στο Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται ανώνυμες πηγές ασφαλείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, σημειώθηκαν πολλαπλές εκρήξεις στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ και ο ιρακινός στρατός έκλεισε την περιοχή και ξεκίνησε έρευνα.

Δεν είναι σαφές εάν υπήρξαν θύματα από αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα με το Reuters. Πάντως, μιλώντας στο CNN, Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Επιβεβαίωσε επίσης το περιστατικό, σημειώνοντας ότι έλαβε χώρα επίθεση κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης νωρίς το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα). Συγκεκριμένα, η επίθεση είχε στόχο, όπως είπε, το Κέντρο Διπλωματικής Υποστήριξης της Βαγδάτης, κοντά στο αεροδρόμιο, στο οποίο στεγάζεται στρατιωτικό, διπλωματικό και διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες ημέρες σημειώνεται μια σειρά επιθέσεων που στοχεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ και του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ, υπενθυμίζει το CNN, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει το Ιράν και άλλους αντιπάλους να μην προσπαθήσουν να διαχύσουν τον πόλεμο της Γάζας σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Σημειώνεται ότι οι ιρακινές ένοπλες ομάδες που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν απείλησαν την περασμένη εβδομάδα να στοχοποιήσουν τις ΗΠΑ λόγω της υποστήριξής τους στο Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί πολλαπλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι «έχουν δει πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν να κάνουν τέτοιου είδους πράγματα», αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να αξιολογούν τις επιθέσεις και δεν έχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ ή του διεθνούς συνασπισμού αυτή την εβδομάδα:

  • Την Τετάρτη, δύο drones στόχευσαν τη φρουρά al-Tanf στη Συρία, όπου εδρεύουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά του ISIS, δήλωσε ο Ράιντερ. Το ένα drone καταστράφηκε και το άλλο έπληξε τη βάση προκαλώντας ελαφρούς τραυματισμούς στις δυνάμεις του συνασπισμού.
  • Επίσης το πρωί της Τετάρτης, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης έδειξαν μια πιθανή απειλή να πλησιάζει την αεροπορική βάση αλ Άσαντ στο Ιράκ, όπου βρίσκεται αμερικανικό προσωπικό. Δεν σημειώθηκε επίθεση, αλλά το προσωπικό μπήκε σε καταφύγιο και ένας Αμερικανός πολίτης υπέστη καρδιακό επεισόδιο και πέθανε λίγο αργότερα.
  • Την Τρίτη, οι αμερικανικές δυνάμεις αμύνθηκαν εναντίον τριών drone στο Ιράκ. Δύο από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο την αεροπορική βάση αλ Άσαντ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού. Και στο βόρειο Ιράκ κοντά στην αεροπορική βάση Μπασούρ, οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα drone, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές.
  • Την Πέμπτη, το αντιτορπιλικό USS Carney αναχαίτισε τρεις πυραύλους κρουζ και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ενδέχεται να είχαν στόχο το Ισραήλ, είπε ο Ράιντερ. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από δυνάμεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό