«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο πλευρό σας», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ φτάνοντας στο Τελ Αβίβ.
«Θέλω να ξέρετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και εγώ είμαστε δίπλα σας», είπε μετά την προσγείωσή του στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι καταδικάζει τις «ανείπωτες, φρικτές τρομοκρατικές ενέργειες».
Ο Σούνακ θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. «Ανυπομονώ για τις συναντήσεις μου αργότερα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο και ελπίζω πολύ ότι θα είναι παραγωγικές», ανέφερε σχετικά.
I am in Israel, a nation in grief.
I grieve with you and stand with you against the evil that is terrorism.
Today, and always.
סוֹלִידָרִיוּת pic.twitter.com/DTcvkkLqdT
— Rishi Sunak (@RishiSunak) October 19, 2023
Νωρίτερα, σε άλλη του δήλωση, είπε ότι η πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη θα πρέπει να γίνει «μια στιγμή καμπής προκειμένου να συναντηθούν οι ηγέτες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο για να αποφευχθεί η περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης». Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα είναι στην «πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».
Ο Σούνακ αναμένεται να ζητήσει επίσης να ανοίξει το συντομότερο δυνατό μια διαδρομή που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο και την απομάκρυνση των Βρετανών υπηκόων που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή.
«Κάθε θάνατος αμάχου είναι μια τραγωδία. Και πάρα πολλές ζωές χάθηκαν μετά τη φρικτή τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς», είπε.
Οι στόχοι της επίθεσης
Σύμφωνα με το BBC, πάρχει ένα «ενιαίο μέτωπο» μεταξύ του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, που ήταν σο Ισραήλ την Τρίτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που ήταν εκεί χθες, και του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αποτελούν μέρος αυτού που είναι γνωστό στους διπλωματικούς κύκλους ως «The Quint» – Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν αναμένεται στην περιοχή τις επόμενες ημέρες.
Οι ηγέτες του Quint μίλησαν λίγο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές του μήνα. Έκτοτε δεν έχουν μιλήσει, αλλά έχουν τους ίδιους διπλωματικούς στόχους.
«Μην περιμένετε κάποια μεγάλη ανακοίνωση ή κάποια σημαντική ανακάλυψη ως αποτέλεσμα της επίσκεψης του Σούνακ, αντίστοιχων αυτών που πέτυχε ο Μπάιντεν», σημειώνει το βρετανικό μέσο. «Όσοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό υποστηρίζουν ότι η επίδειξη αλληλεγγύης με το Ισραήλ είναι σημαντική, είναι επίσης σημαντική η πίεση για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους στη Γάζα, όπως και το να τονιστεί σε μια συνάντηση με φυσική παρουσία η ανάγκη να είναι ”μετρημένη και ήρεμη” η προσέγγιση του Ισραήλ σε μια χερσαία εισβολή».
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό