Χιλιάδες Αραβες και μουσουλμάνοι πραγματοποιούν από χθες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ιορδανία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Τουρκία και την Τυνησία, κατηγορώντας το Ισραήλ για την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, στη Γάζα, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.
Στη Βηρυτό οι διαδηλωτές (Λίβανος) εκτόξευσαν τούβλα εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, φωνάζοντας συνθήματα «θάνατος στο Ισραήλ» και «θάνατος στην Αμερική». Η Χεζμπολάχ κάλεσε μάλιστα τον πληθυσμό του Λιβάνου σε «μια μέρα οργής».
Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Παλαιστίνης, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά «Σιωνιστικού κράτους».
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι κήρυξε ημέρα πένθους και κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση. «Οι φλόγες των αμερικανο-ισραηλινών βομβών που έπεσαν σήμερα στα θύματα των Παλαιστινίων, θα καταβροχθίσουν σύντομα τους Σιωνιστές», είπε ο Ραΐσι, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.
Η Συρία κατηγόρησε «τις δυτικές χώρες, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, για αυτή τη σφαγή, όπως και για άλλες, προηγουμένως ». «Είναι εταίροι του Σιωνιστικού κράτους σε όλες τις επιχειρήσεις που οργανώνονται για τη δολοφονία Παλαιστινίων», ανέφερε η Συριακή προεδρία.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης μπροστά από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. «Η επίθεση σε νοσοκομείο με γυναίκες, παιδιά και αθώους πολίτες είναι το τελευταίο παράδειγμα ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στερούνται τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε τη σφαγή στο κοινωνικό δίκτυο X.
Πορεία κατά του Ισραήλ οργανώθηκε και στην πρωτεύουσα Ραμπάτ του Μαρόκου.Οι διαδηλωτές επέκριναν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Μαρόκου με το Ισραήλ πριν από τρία χρόνια. «Έξω οι Σιωνιστές», «ο λαός ενάντια στην εξομάλυνση των σχέσεων με την ισραηλινή κυβέρνηση]» ή «η εξομάλυνση είναι προδοσία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.
Στην Τυνησία, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία, κατηγορώντας το Παρίσι ότι είναι «σύμμαχος των Σιωνιστών».
Βίαια επεισόδια στη Δυτική Οχθη
Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν επίσης με δακρυγόνα χιλιάδες διαδηλωτές στη Ραμάλα, που πετούσαν πέτρες και φώναζαν συνθήματα εναντίον του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Επεισόδια αναφέρθηκαν και στο Αμμάν, όπου διαδηλωτές περικύκλωσαν την ισραηλινή πρεσβεία. Ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον ίδιο τον Αμπάς, δεν δίστασε να κατηγορήσει το Ισραήλ για τους θανάτους και ακύρωσε τη συνάντηση.
Η κυβέρνηση της Ιορδανίας διαβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν τα μέρη «μπορούν να συμφωνήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο και τις σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων».
Αραβική αντίδραση στον ΟΗΕ
Η Αραβική αντίδραση έφτασε και στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η ομάδα των Αράβων πρεσβευτών εμφανίστηκε από κοινού σε συνέντευξη Τύπου για να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να ξυπνήσει και να αναλάβει τις ευθύνες» για να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.
«Για δεκαετίες, το Ισραήλ και οι δράστες αυτών των επιθέσεων, από τον στρατό και την πολιτική εξουσία, απολάμβαναν ατιμωρησία και δεν έχουν βρεθεί μια φορά αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Ιορδανός πρεσβευτής Μαχμούντ Φαϊντάλα, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ ως αποκλειστικό υπεύθυνο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας συζήτησε αυτήν την εβδομάδα ένα ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, αλλά απορρίφθηκε από τρία μέλη που ασκούν βέτο – τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία – επειδή δεν συμπεριέλαβε ρητή καταδίκη της Χαμάς. Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν νέα επείγουσα συνάντηση για σήμερα, μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας.
Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό