Για μια «παράλογη τραγωδία, που μας έχει συγκλονίσει όλους» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, της Γάζας, που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων.
«Ένα νοσοκομείο στη Γάζα, όπου φιλοξενούνταν εκατοντάδες τραυματίες, μετατράπηκε σε πύρινη κόλαση. Οι σκηνές στο νοσοκομείο Αλ Αχλί είναι φρικτές και οδυνηρές. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να στοχοποιηθεί ένα νοσοκομείο γεμάτο με πολίτες. Όλα τα γεγονότα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο.
I am outraged and deeply saddened by the explosion at the Al Ahli Arab hospital in Gaza, and the terrible loss of life that resulted. Immediately upon hearing this news, I spoke with King Abdullah II of Jordan, and Prime Minister Netanyahu of Israel and have directed my national…
— President Biden (@POTUS) October 17, 2023
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέφυγε να επιρρίψει την ευθύνη για τη σφαγή στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, αλλά τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι «από τη μανία αυτού του πολέμου», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Και ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης από αυτόν τον τρόμο. Και πρέπει να τον υποστηρίξουμε. Δεν υπάρχει αντίφαση στην αλληλεγγύη με το Ισραήλ και στο να ενεργούμε για τις ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια. «Μόνο αν πούμε ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχουμε την αξιοπιστία να πούμε ότι η άμυνά του πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αρχές», πρόσθεσε.
Όχι χρηματοδότηση στη Χαμάς
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πάντα ο μεγαλύτερος διεθνής δωρητής στην Παλαιστίνη. Και αυτό δεν θα αλλάξει. Αλλά καθώς εξελίσσεται η κατάσταση επί τόπου, είναι επίσης σημαντικό να επανεξεταστεί επειγόντως και προσεκτικά η οικονομική μας βοήθεια προς την Παλαιστίνη», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. «Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν πήγε ποτέ στη Χαμάς ή σε άλλες τρομοκρατικές οντότητες. Και δεν θα πάει ποτέ», πρόσθεσε.
Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του. «Αυτή η περίοδος πολέμου πρέπει επίσης να είναι μια εποχή ισχυρής διπλωματίας. Για μια πιο στενή επαφή με το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.
Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει επειγόντως στους Παλαιστίνιους. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να τριπλασιάσουμε αμέσως την ανθρωπιστική βοήθεια σε πολίτες στη Γάζα. Και ξεκινήσαμε μια ανθρωπιστική αερογέφυρα μεταφοράς βοήθειας της Ε.Ε. στην Αίγυπτο, για να δοθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα. Οι δύο πρώτες πτήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο της UNICEF. Έχουμε αναπτύξει το προσωπικό μας και συνεργαζόμαστε με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.
Αντιπαράθεση στην Ε.Ε.
Η φον ντερ Λάιεν κατηγορήθηκε πάντως ότι άσκησε μόνη της εξωτερική πολιτική όταν βρέθηκε στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, καθώς δεν αναφέρθηκε δημόσια στην επισφαλή κατάσταση των Παλαιστινίων. Η στάση αυτή προκάλεσε μάλιστα την αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που τόνισε ότι η φον ντερ Λάιεν δεν εκφράζει την εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που συγκάλεσε μάλιστα τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε. για να καθορίσουν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κρίση στη Μέση Ανατολή
«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν το Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επέκταση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο», είπε ο Μισέλ.
«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ μοιράζονται μια αμοιβαία αντιπάθεια και σε περιόδους όπως αυτές, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μοιραίο», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Η Ευρώπη βιώνει σήμερα μια πολυκρίση, καθώς πολλές κρίσεις αλληλοεπικαλύπτονται», σημειώνουν οι ίδιες πηγές. « Δεν είναι ακόμη σαφές αν η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή μπορεί να εκτονωθεί, αλλά πολλοί φοβούνται την εμφάνιση νέου κύματος τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό έδαφος, ως μια τρομερή παρενέργεια», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.