Skip to main content

Μπάιντεν: Ο Αμερικανός πρόεδρος στην εμβέλεια της Χαμάς

REUTERS/Leah Millis

Γιατί το ταξίδι του στο Κίεβο ήταν κατά κάποιο τρόπο πιο επικίνδυνο από το ταξίδι στο Ισραήλ.

Η  συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα διακόπηκε από τις σειρήνες για εισερχόμενα πυρά, με τον κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη και τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να σπεύδουν σε κοντινό καταφύγιο. Όλοι βγήκαν σώοι.

Το αίσιο τέλος, δεν μειώνει τις ανησυχίες για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέπτεται το Τελ Αβίβ, μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη, όπου οι εχθροπραξίες είναι έντονες και η εξέλιξη του πολέμου  παραμένει εξαιρετικά απρόβλεπτη.

Στους κινδύνους του ταξιδιού ήρθε να προστεθεί η φονική αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ισραηλινοί και Χαμάς έχουν επιδοθεί σε ένα blame game, με τους μεν να υποστηρίζουν ότι η φονική έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, και τους δε, να κάνουν λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο αναχώρησε για το Τελ Αβίβ, για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ιορδανία: Ακυρώνεται η τετραμερής σύνοδος που θα συμμετείχε ο Μπάιντεν

Air Force One: «Το ασφαλέστερο αεροπλάνο στον πλανήτη»

Ο κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα του Μπάιντεν είναι σχετικά μικρός, υποστηρίζουν ειδικοί σε θέματα ασφαλείας  καθώς είναι ένας από τους πιο προστατευμένους ανθρώπους στον πλανήτη, ενώ το Air Force One με το οποίο ταξιδεύει, είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας που μπορούν να αποκρούσουν εισερχόμενες ρουκέτες και πυραύλους, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

“Ίσως το ασφαλέστερο αεροπλάνο στον πλανήτη Γη είναι το Air Force One”, δήλωσε ο Μπιλάλ Σάαμπ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του Προγράμματος Άμυνας και Ασφάλειας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Οι πραγματικοί κίνδνοι για τον Μπάιντεν, βρίσκονται στο έδαφος, καθώς το Τελ Αβίβ βρίσκεται στην εμβέλεια των ρουκετών της Χαμάς.

“Όντας σε μια ενεργή περιοχή εχθροπραξιών, το Ισραήλ, πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τις απειλές που θα αντιμετωπίσει ο Αμερικανός πρόεδρος, δήλωσε ο Τζόναθαν Λορντ, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

«Πιο επικίνδυνο το ταξίδι στο Κίεβο»

Πάντως οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι το ταξίδι του Μπάιντεν στο Κίεβο φέτος ήταν κατά κάποιο τρόπο πιο επικίνδυνο από το ταξίδι στο Ισραήλ, επειδή η Ρωσία διαθέτει πολύ πιο εξελιγμένο στρατό από τη Χαμάς.

Αν και η Χαμάς είναι αναμφισβήτητα πολύ πιο απρόβλεπτη , οι μαχητές της είναι απίθανο να έχουν την τεχνολογία ή την ικανότητα να εξαπολύσουν μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του Αμερικανού προέδρου.

Για το ταξίδι στο Κίεβο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν αποκάλυψαν το πού βρισκόταν ο Μπάιντεν μέχρι να εισέλθει με ασφάλεια στην πόλη. Αντίθετα, το ταξίδι του προέδρου στο Τελ Αβίβ ανακοινώθηκε δημοσίως από τον Μπλίνκεν τη Δευτέρα.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για την συνοδεία του Αμερικανού προέδρου

Ο Ρίντελ δήλωσε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο τις επόμενες ημέρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα μέλη της συνοδείας του Μπάιντεν και οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου που δεν είναι τόσο προστατευμένοι όσο ο πρόεδρος.

“Ο κίνδυνος για τον ίδιο τον πρόεδρο είναι ελάχιστος. Είναι περιτριγυρισμένος από τη Μυστική Υπηρεσία ενώ και οι Ισραηλινοί θα παρέχουν πρόσθετα μέτρα προστασίας”, δήλωσε ο Riedel.

Εξάλλου το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα ολοκληρώσει το ταξίδι του μέσα σε μία ημέρα ελαχιστοποιεί ακόμη περισσότερο τους κινδύνους.

Αμερικανοί πρόεδροι σε εμπόλεμες περιοχές

Ο Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτετα εμπόλεμη ζώνη, αν και γενικά τέτοιες επισκέψεις πραγματοποιούνται σε περιοχές όπου τα αμερικανικά στρατεύματα συμμετέχουν σε ενεργά σε μάχες

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το Ιράκ και το Αφγανιστάν ενώ και ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε επίσης πολλές φορές και τις δύο εμπόλεμες ζώνες.

Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέφθηκε την πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ένα ταξίδι που ανησύχησε τότε τη Μυστική Υπηρεσία, αλλά έγινε χωρίς απρόοπτα, δήλωσε ο Μπρους Ρίντελ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Κλίντον.

naftemporiki.gr