Skip to main content

Ισραήλ: «Παγκόσμιο ζήτημα» το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας

Παλαιστίνιοι απομακρύνουν τα συντρίμμια κτιρίου που επλήγη από ισραηλινά χτυπήματα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. REUTERS/Mohammed Fayq Abu Mostafa

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, μαζί με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά την αναμενόμενη επίθεση του Ισραήλ θα είναι ένα «παγκόσμιο ζήτημα» που θα συζητηθεί σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά πώς θα μπορούσε να μοιάζει… αλλά αυτό είναι επίσης ένα παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση σε αυτήν την περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Σημειώνεται ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι μέρος των παλαιστινιακών εδαφών, μαζί με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση τς Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη. Όπως φαίνεται, προετοιμάζονται για μια χερσαία εισβολή προκειμένου να «καθαρίσουν» το μέρος από την ένοπλη ομάδα και την ηγεσία της.

«Η επόμενη φάση του πολέμου μπορεί να είναι διαφορετική από την αναμενόμενη χερσαία επίθεση»

Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι για πολλούς αναλυτές περίπλοκη υπόθεση. Αφενός γιατί θεωρείται δύσκολο να ξεριζωθεί πραγματικά η Χαμάς, η ιδέα της, αφετέρου γιατί ακόμα στην περίπτωση που την εξαλείψει, δεν είναι σαφές ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει μια περιοχή όπου ο τοπικός πληθυσμός αντιτίθεται σθεναρά στην ισραηλινή διακυβέρνηση.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλές δυσκολίες όσον αφορά την ίδια την περιοχή της Γάζας (αστικός ιστός, από τις πιο πυνκοκατοιμένες περιοχές στον κόσμο, δίκτυο υπόγειων τούνελ της Χαμάς, κτλ) ενώ αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες απώλειες αμάχων, κάτι που το Ισραήλ δέχεται διεθνείς πιέσεις για να περιορίσει. Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έχει καθυστερήσει την χερσαία επίθεσή του ως τώρα, για να δώσει χρόνο στον άμαχο πληθυσμό να μετακινηθεί από τη βόρεια Γάζα στο νότο, όπως έχει ζητήσει.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, δήλωση εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη χερσαία επίθεση.  «Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου. Δεν έχουμε πει ποια θα είναι αυτά. Όλοι μιλούν για επίθεση εδάφους. Μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό», είπε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Χεχτ.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό