Skip to main content

Αίγυπτος: Σύνοδος κορυφής το Σάββατο για τον πόλεμο στη Γάζα

Παλαιστίνιοι ψάχνουν για αγνοουμένους κάτω από τα ερείπια κτηρίου που καταστράφηκε από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, 16/10/2023. Φωτ. REUTERS/ Mohammed Salem

Συνομιλίες της Τουρκίας με τη Χαμάς για τους αιχμάλωτους.

Η Τουρκία βρίσκεται σε επικοινωνία με την παλαιστινιακή, σουνιτική ισλαμιστική Χαμάς για την απελευθέρωση ξένων, αμάχων και παιδιών που κρατούνται όμηροι από την ένοπλη οργάνωση, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο Φιντάν μίλησε τη Δευτέρα με τον εξόριστο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε για να συζητήσουν το θέμα.

Παράλληλα, ο Φιντάν έκανε γνωστό ότι το Σάββατο θα φιλοξενηθεί στην Αίγυπτο σύνοδος κορυφής για τον πόλεμο στη Γάζα,

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Χαμάς κρατά 199 ομήρους στη Γάζα. Πάντως η Χαμάς ανεβάζει στους 250 τον αριθμό τους. Μεταξύ των ομήρων είναι πολλοί ηλικιωμένοι, παιδιά και γυναίκες.

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Ο ρόλος της Τουρκίας και τι πρέπει να προσέξουν Ελλάδα και Κύπρος

Το ζήτημα των αιχμαλώτων αποτελεί προτεραιότητα για τις ισραηλινές δυνάμεις που «ζυγίζουν» τις επιλογές τους πριν από την αναμενόμενη χερσαία επίθεση. Όπως είπε χθες ο εκπρόσωπος του στρατού,Ντάνιελ Χαγκάρι, «δεν θα πραγματοποιήσουμε επίθεση που θα έθετε σε κίνδυνο τον λαό μας». Πρόσθεσε επίσης ότι ο υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μεταξύ χθες η Χαμάς έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα βίντεο με μια από τις ομήρους που συνέλαβε κατά την αιφνιδιαστική επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με το Ισραήλ να κάνει λόγο γοα «ψυχολογική τρομοκρατία της Χαμάς εναντίον των πολιτών του».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό