Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ «μπορεί» να συζητήσουν για την ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πούτιν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες, Δευτέρα, πως η Μόσχα θέλει να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, καθώς συζήτησε την κρίση στη Γάζα με μια σειρά σημαντικών περιφερειακών παικτών.
Ο Πεσκόφ επανέλαβε σήμερα την άποψη του Πούτιν, σύμφωνα με την οποία η έκρηξη της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους συνιστά αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντας την υπό εξέλιξη τραγωδία αποτέλεσμα της απαξιωτικής στάσης των χωρών στο πρόβλημα.
«Υπάρχει ακόμη απειλή για διεύρυνση της σύγκρουσης», ανέφερε το RIA, επικαλούμενο τον Πεσκόφ. «Κάτι τέτοιο μπορεί να εγκυμονεί απολύτως απερίγραπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή».
«Το κύριο μέλημα είναι να σταματήσουμε τον ‘ζεστό’ πόλεμο και στη συνέχεια… από εννοιολογική άποψη να προσεγγίσουμε τη διαδικασία διακανονισμού με νέες προσπάθειες», είπε ο Πεσκόφ. «Χρειάζεται ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, το Ισραήλ χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ζουν εν ειρήνη και να αισθάνονται ασφαλείς».
Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη σύγκρουση, δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος που καλούσε για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση μαχητών Χαμάς στη Γάζα απέτυχε να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα.
Ο Πούτιν έφθασε σήμερα στο Πεκίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Σι σε μια συνάντηση που παρακολουθείται ευρέως και έχει σκοπό να παρουσιάσει την εμπιστοσύνη και τη «χωρίς όρια» σύμπραξη μεταξύ των δύο χωρών ακόμη και ενόσω μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος κατά την προτεινόμενη συνάντησή τους στο φόρουμ “Μία Ζώνη Ένας Δρόμος”.
Κόντρα με Ουάσινγκτον για τη Β. Κορέα
Το Κρεμλίνο δήλωσε, εξάλλου, πως οι ισχυρισμοί της Δύσης σύμφωνα με τους οποίους η Βόρεια Κορέα προμηθεύει με όπλα τη Ρωσία δεν βασίστηκαν σε στοιχεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Παρασκευή πως η Βόρεια Κορέα προμήθευσε πρόσφατα στη Ρωσία ένα φορτίο όπλων, χαρακτηρίζοντάς το ανησυχητική εξέλιξη και εγείροντας ανησυχίες για τη διευρυμένη στρατιωτική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Λευκός Οίκος προέβαλε σειρά δορυφορικών εικόνων που, όπως είπε, δείχνουν πως ένα φορτίο από αποθήκη πυρομαχικών στη Βόρεια Κορέα φορτώθηκε σε πλοίο με ρωσική σημαία και μεταφέρθηκε με τρένο σε αποθήκη κοντά στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας. Η παράδοση έλαβε χώρα μεταξύ της 7ης Σεπτεμβρίου και της 1ης Οκτωβρίου, λένε οι ΗΠΑ.
«Αναφέρονται σε αυτό όλη την ώρα — δεν δίνουν αποδεικτικά στοιχεία», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το TASS.
Ο Πεσκόφ τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να οικοδομεί της σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα. «Είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας και δεν νομίζουμε ότι έχει κανείς το δικαίωμα να ανακατεύεται σε αυτό», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ