Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η ανακοίνωση της επίσκεψής του έγινε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, ύστερα από μία μαραθώνια συνάντηση, που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Όπως είπε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που διήρκεσε 7 ώρες, ο Μπάιντεν, θα «λάβει μία ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους πολεμικούς στόχους και τη στρατηγική του Ισραήλ» κατά την επίσκεψή του στη χώρα.
Θα ακούσει επίσης από το Ισραήλ «πώς θα διεξάγει τις επιχειρήσεις του κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων και θα επιτρέπει τη βοήθεια να φτάσει στους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα».
Η επίσκεψη Μπάιντεν έρχεται μετά από πρόσκληση του Νετανιάχου. Θα είναι, όπως έγινε γνωστό σύντομη, ενώ στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Αμάν της Ιορδανίας.
Η απόφαση δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία»
Ο εκπρόσωπος τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλίας, Τζον Κίρμπι, τόνισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα φτάσει την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ σε μία «κρίσιμη στιγμή» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία» τόνισε, «Προφανώς δεν θα γινόταν αυτό το ταξίδι εάν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχουν επαρκή μέτρα ασφαλείας» πρόσθεσε.
Ανθρωπιστική βοήθεια και συναντήσεις με Αμπντάλα, Αμπάς και Αλ Σίσι
Βασικός στόχος του Μπάιντεν, όπως είπε, είναι να «επανεβεβαιώσει την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ», αλλά και να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας.
«Θα συζητήσει το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά τρόπο που δεν θα οφελεί τη Χαμάς» είπε ο Κίρμπι. Επιπλέον θα εργαστεί για τη δημιουργία «κάποιου είδους ασφαλούς περάσματος» που θα επιτρέπει στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Γάζα, αν το επιθυμούν.
Στο Αμάν της Ιορδανίας θα συναντηθεί με τον βασιλιά Αμπντάλα, τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Τι επιδιώκει με το ταξίδι αυτό ο Μπάιντεν
Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν θα φτάσει στο Ισραήλ την Τετάρτη, όπου βρίσκεται ήδη από χθες ο Άντονι Μπλίνκεν, είναι μια ισχυρή ένδειξη της αμερικανικής υποστήριξης προς τη χώρα. Αλλά οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να μετριάσουν τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.
Ορισμένοι αναλυτές σχολίασαν ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να θεωρηθεί προκλητική. Οι περισσότεροι ωστόσο εκτιμούν ότι μπορεί να βοηθήσει στο να σταλεί ένα μήνυμα αυτοσυγκράτησης.
«Είναι ένας πολιτικός με ενσυναίσθηση», λέει στο BBC ο Τζον Όλτερμαν, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Μπορεί να αισθάνεται ότι για να πιέσει τους Ισραηλινούς (στο θέμα της προστασίας των αμάχων), πρέπει πρώτα να τους ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρετε για αυτούς».
Αμερικανοί αξιωματούχοι υιοθέτησαν την ισραηλινή γλώσσα που συγκρίνει τη Χαμάς με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι ήταν μια επίθεση «απόλυτου κακού» που δεν σχετίζεται με τις νόμιμες αντιδράσεις στις δεκαετίες ισραηλινής κατοχής και στον πόνο του 16ετούς αποκλεισμού της Γάζας.