Η επικείμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα “θα είναι ένα χάος”, σύμφωνα με τον Francis Galgano, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Villanova στην Πενσυλβάνια. «Θα είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο “παιχνίδι γάτας και ποντικιού”» ανέφερε καθώς περιέγραψε τη Γάζα ως έναν κατά βάση επίπεδο, «έντονα αστικοποιημένο» και «γεμάτο με σήραγγες» παράκτιο θύλακα, σε μια ήδη «πολύ συμπιεσμένη γεωγραφική περιοχή» παρόμοιου σε μέγεθος με την πόλη της Φιλαδέλφειας.
Ωστόσο, στο τέλος θα είναι μια μάχη που οι Ισραηλινές δυνάμεις θα μπορέσουν να φέρουν εις πέρας, εκτιμά.
Οι πληροφορίες που αφορούν την μορφολογία του πεδίου της μάχης καθίστανται απαραίτητες, δήλωσε ο Galgano.
Από στρατιωτική άποψη, το «επιχειρησιακό περιβάλλον» για τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα θα είναι οι πολυσύχναστοι δρόμοι της πόλης, τα ψηλά κτίρια, τα υπόγεια και ένα δίκτυο υπόγειων σηράγγων σε μια ήδη «πολύ συμπιεσμένη γεωγραφική περιοχή».
Συνθήκες αντάρτικου πόλεων
Τα Ισραηλινά στρατεύματα θα εμπλακούν σε συνθήκες αντάρτικου πόλεων, δήλωσε ο Galgano, ο οποίος αποστρατεύτηκε από τον αμερικανικό στρατό το 2007 ως αντισυνταγματάρχης μετά από 27 χρόνια υπηρεσίας σε μονάδες τεθωρακισμένων και ιππικού.
«Πρόκειται για μια πολύ μοναδική μάχη εξαιτίας αυτής της διασύνδεσης της γεωμορφολογίας και του πολέμου -κλειδί για την έκβαση της επέμβασης».
«Πού είναι οι σήραγγες; Πώς τις εντοπίζουμε; Χρησιμοποιώντας ραντάρ εδάφους; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τις καταστρέψουμε χωρίς να χρειαστεί να ρισκάρουμε την αποστολή στρατιωτών, για να ξετρυπώσουν τον εχθρό;» είναι τα ερωτήματα που απασχολούν.
Πώς τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς στη Γάζα δυσκολεύουν την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων
Πιθανότατα εκεί έχουν κρύψει τους περισσότερους ομήρους τους, εκεί είναι κρυμμένες οι προμήθειές τους, η διοικητική τους βαση
«Η καλύτερη άμυνα της Χαμάς ενάντια στην επικείμενη επίγεια επίθεση του Ισραήλ θα ήταν να παραμείνει υπόγεια» πιστεύει ο Galgano.
Να σημειωθεί ότι, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της Γάζας, κατέληξε στην Χαμάς για την κατασκευή αυτού του περίπλοκου συστήματος σηράγγων και υπόγειων καταφυγίων.
naftemporiki.gr