Skip to main content

Μοχάμεντ Ντέιφ: «Τσε Γκεβάρα για τους Παλαιστίνιους, Μπιν Λάντεν για τους Ισραηλινούς»

EPA/AYAL MARGOLIN

Γιατί δεν συμφέρει τον ισραηλινό στρατό «να επικεντρωθεί στο κυνήγι του»

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν την επίθεσή τους στη Λωρίδα της Γάζας στον απόηχο της πιο πολύνεκρης επίθεσης των  μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ, δηλωμένος στόχος τους αποτελεί να συντρίψουν την ένοπλη ομάδα.

Εκτιμάται έτσι ότι ο άνθρωπος που οργάνωσε την επίθεση θα βρίσκεται στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

Δεν είναι πολλά γνωστά για τον Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος είναι ο διοικητής του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ. Ο Ντέιφ είναι γνωστός ως ο Guest (Επισκέπτης), μια αναφορά στη συνήθεια των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ σε άλλο σπίτι για να αποφύγουν τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.

Έχει καταφέρει να ξεφύγει από πολυάριθμες Ισραηλινές απόπειρες κατά της ζωής του. Όμως, έχοντας επιβιώσει τόσο πολύ, η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων θα μπορούσε να δώσει τέλος στο αιματηρό παιχνίδι μεταξύ γάτας και ποντικιού που διαρκεί για πάνω από τρεις δεκαετίες, αναφέρει το Newsweek.

Θα εγκαταλείψει τη Γάζα;

«Δεν νομίζω ότι ένας άνθρωπος με αυτό το όνομα και αυτή τη θέση… σκέφτεται να εγκαταλείψει την περιοχή και το πεδίο μάχης», εκτιμάει ο Khaled Hroub, καθηγητής στο Northwestern University στο Κατάρ. «Αν γίνει χερσαία εκστρατεία και οι Ισραηλινοί καταφέρουν να φτάσουν σε αυτόν, θα πολεμήσει μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος», προσθέτει.

Από την άλλη, ο Yossi Kuperwasser, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας του Σώματος Πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού και γενικός διευθυντής του υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων, πιστεύει ότι ο Ντέιφ θα εξετάσει και την επιλογή του να διαφύγει. «Προτιμά να δραπετεύσει για να επιβιώσει και να συνεχίσει να μάχεται από κάποιο άλλο μέρος».

Πάντως, σε περίπτωση που λάβει χώρα μια τέτοια επιχείρηση, ο Ayman al-Rafati, ερευνητής που υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Περιφερειακών Μελετών στη Γάζα σημειώνει ότι οι Παλαιστίνιοι θα αναμένουν από τον Ντέιφ να μείνει ως το τέλος του στη μάχη. «Ένα άτομο που ηγήθηκε του αγώνα για περισσότερα από 35 χρόνια δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μάχη, που είναι το έργο του για το οποίο έζησε, και άνθρωποι σαν αυτόν είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να επιτύχουν τους κύριους και στρατηγικούς τους στόχους: την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Χωρίς μάτι, χέρι και πόδια

Ο Ντέιφ έχει ήδη υποστεί διάφορους τραυματισμούς σε απόπειρες δολοφονίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες έχασε ένα μάτι, μέρος του χεριού και τα πόδια του. Έχασε επίσης τη σύζυγό του, τον γιο του ηλικίας 7 μηνών και την 3χρονη κόρη του σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στη Γάζα το 2014. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, φέρεται να έχει χάσει κι άλλα μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ των οποίων ο αδερφός και ο γιος του, στις επιδρομές του ισραηλινού στρατού μετά τις 7 Οκτωβρίου- και την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο θάνατός του «δεν θα βάλει τέλος στη Χαμάς»

Οι απώλειες αυτές υποδεικνύουν πιθανώς τις εντατικές προσπάθειες να τον βγάλουν εκτός. Τι θα σήμαινε όμως ο θάνατός του για τη Χαμάς; Σύμφωνα με τον Hroub, θα είχε βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς. Ωστόσο, το να γίνει μάρτυρας ένας άνθρωπος που σέβονται οι υποστηρικτές του -και τον υβρίζουν οι επικριτές του- θα μπορούσε ταυτόχρονα να ενισχύσει το καθεστώς και το κύρος της Χαμάς. «Ο Ντέιφ θα μπορούσε να γίνει ένας Παλαιστίνιος Τσε Γκεβάρα», λέει χαρακτηριστικά. Και ο Rafati συμφωνεί. Ο θάνατος του Ντέιφ «μπορεί να λυπήσει τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν θα σταματήσει την αντίσταση στην κατοχή», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνος είναι και ο Mkhaimar Abusada, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στη Γάζα, ο οποίος σημειώνει ότι «η δολοφονία του δεν θα βάλει τέλος στη Χαμάς. Η Χαμάς είναι μια ιδέα, μια ιδεολογία και δεν μπορούν να τελειώσουν και να σκοτώσουν αυτήν την ιδέα». «Εάν πρόκειται να γίνει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, δεν νομίζω ότι θα προσπαθήσει να φύγει, και ακόμη κι αν προσπαθήσει να φύγει, ο μόνος δρόμος είναι μέσω της Αιγύπτου, αυτό δεν είναι εύκολο», σημειώνει εκτιμώντας ότι «πιθανότατα θα πολεμήσει τον ισραηλινό στρατό μέχρι θανάτου».

Ο ισραηλινός στρατός «να μην επικεντρωθεί στο κυνήγι του Ντέιφ»

Αυτή η εικόνα αποτελεί μια μοναδική πρόκληση για το Ισραήλ, σχολιάζει το Newsweek.

Αυτό που κάνει τον Ντέιφ να ξεχωρίζει από άλλους ανώτερους ηγέτες της Χαμάς, όπως τον αρχηγό της Γάζας Γιαχία Σινγουάρ και τον πολιτικό επικεφαλής Ισμαήλ Χανίγιε, σύμφωνα με τον Yossi Kuperwasser, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας του Σώματος Πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού και γενικό διευθυντή του υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων, «είναι ότι αποτελεί σύμβολο περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο».

Ο Kupperwaser συγκρίνει τον Ντέιφ με τον διοικητή της ιρανικής δύναμης Quds Κασέμ Σολεϊμανί, τον στρατιωτικό αρχηγό της Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγκνίγια και τον αρχιτέκτονα της 11ης Σεπτεμβρίου Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ της Αλ Κάιντα. «Αν και δεν προσπαθούμε να τον κάνουμε μύθο, έχει γίνει ήδη». Για πολλούς Ισραηλινούς, είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τους, το πιο εύκολα αναγνωρίσιμο πρόσωπο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο Melamed αναφέρει στο Newsweek ότι αυτή τη στιγμή είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού στρατού να μην επικεντρωθεί στο κυνήγι του Ντέιφ, τροφοδοτώντας ενδεχομένως περαιτέρω τη φήμη του ως «ο άνθρωπος-σκιά».

«Ο στρατηγικός στόχος του Ισραήλ είναι επί του παρόντος να καταστρέψει τις στρατιωτικές και οργανωτικές ικανότητες της Χαμάς», επαναλαμβάνει. «Ένα άτομο δεν είναι η ιστορία. Μπορεί να τους φτάσουμε, μπορεί να μην τους φτάσουμε ποτέ, μπορεί να είναι θαμμένοι κάπου που δεν θα μάθουμε ποτέ, είναι άσχετο σε μεγάλο βαθμό». «Δεν χρειάζεται να φουσκώσουμε περαιτέρω τον μύθο», προσθέτει ο Melamed. «Είναι ένας άγριος δολοφόνος, ένα πολύ επικίνδυνο άτομο, που φλερτάρει με την ψυχωτική προσωπικότητα».

Για πολλούς υποστηρικτές της Χαμάς, ωστόσο, η αινιγματική ικανότητα του Ντέιφ να οργανώνει από τις σκιές συγκρούσεις έχει τροφοδοτήσει την υποστήριξη για τον σκοπό του. Όπως λέει στο Newsweek ο Abusada, «η παρουσία του είναι σημαντική για τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τον θαυμάζουν και εμπνέονται πολύ από την ηγεσία του».

Αντίστοιχα, ο al-Rafati αναφέρει στο Newsweek ότι ο Ντέιφ «έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης και απολαμβάνει μεγάλης δημοτικότητας μεταξύ των Παλαιστινίων».

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό