Skip to main content

Ισραήλ: «Ασφαλές πέρασμα» για να μετακινηθούν στα νότια οι κάτοικοι της Γάζας

Στιγμιότυπο από τη Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας. REUTERS/Mohammed Salem

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, από τις 08:00 ως τις 12:00.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα έναν ακόμη «ασφαλή διάδρομο» στη Λωρίδα της Γάζας καλώντας τους αμάχους να μετακινηθούν από τα βόρεια- όπου συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών του δραστηριοτήτων- προς τα νότια του θύλακα.

Συγκεκριμένα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, «για να επιτραπεί η ασφαλής εκκένωση από τη βόρεια Γάζα στην περιοχή νότια του Ουάντι Γάζα και του Χαν Γιούνις»

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X. «Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε άλλη του ανακοίνωση ο στρατός επεσήμανε ότι έχει ορίσει δύο οδούς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες ανακοινώσεις από το Σάββατο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ο ισραηλινός στρατός έθεσε αρχικά προθεσμία 24 ωρών για την εκκένωση που ζητήθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή. Ο ΟΗΕ είπε ότι η εντολή αφορ΄πα τη μετακίνηση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας. Χαρακτήρισε μάλιστα την επιχείρηση «αδύνατη». Το Ισραήλ αρνείται ότι έδωσε ποτέ προθεσμία 24 ωρών.

Χθες το βράδυ έκανε γνωστό ότι 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα.

Το Ισραήλ κατηγορεί επίσης τη Χαμάς ότι προσπαθεί να σταματήσει την εκκένωση αμάχων.

Η εντολή του Ισραήλ έχει συνδεθεί με την χερσαία επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει στη Γάζα, στην προσπάθειά του να εξαλείψει την Χαμάς μετά την επίθεση των μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Στην επίθεση της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.300 Ισραηλινοί, ενώ πάνω από 120 κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Τουλάχιστον 2.750 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 9.700 έχουν τραυματιστεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που πραγματοποιούνται από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Επίσης τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι ο ισραηλινός στρατός και το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζουν να απομακρύνουν τους ισραηλινούς πολίτες που ζουν σε πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο, εν μέσω επαναλαμβανομένων επιθέσεων με ρουκέτες και πυραύλους από τη Χεζμπολάχ και τις συμμαχικές παλαιστινιακές φατρίες τις τελευταίες ημέρες.

Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό